Ξεκινά ο γ΄ κύκλος σεμιναρίων εκπαίδευσης φροντιστών γυναικών με καρκίνο στις 19 Απριλίου 2021


Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων δυο κύκλων των σεμιναρίων εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών γυναικών με καρκίνο, το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας προχωρά στην διοργάνωση των επομένων. Ο Γ΄ κύκλος σεμιναρίων του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizensfund, θα ξεκινήσει στις 19 Απριλίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου 2021. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, που δυστυχώς συνεχίζονται, και αυτός ο κύκλος των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της εύχρηστης διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης zoom.
Μέσα από τις 10 εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις δίωρης διάρκειας, με εξειδικευμένους επιστήμονες (ιατρούς, ψυχιάτρους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και νομικούς), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, από την ασφάλεια του σπιτιού τους, να λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση για κρίσιμα πρακτικά ζητήματα της φροντίδας ογκολογικού ασθενούς (π.χ. φροντίδα χειρουργικού τραύματος, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασκήσεις για το λεμφοίδημα, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου κλπ), διατροφικές συμβουλές, ενημέρωση για τα δικαιώματα των ίδιων και των ασθενών, καθώς και συμβουλές για τη διαχείριση του συναισθηματικού – ψυχολογικού φορτίου της φροντίδας και των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών των φροντιστών ογκολογικών ασθενών. Θα τους δοθεί, ακόμα, η δυνατότητα να ακούσουν βιωματικές ιστορίες φροντιστών και ασθενών και να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στους επιστήμονες – εισηγητές.
Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στο 2610 22 22 74 και με mail στο breastcapatras@yahoo.com μέχρι τη Δευτέρα 12Απριλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι:

  • Ο ρόλος και οι ανάγκες των φροντιστών των ογκολογικών ασθενών – Παναγιώτα Γούλα (ψυχίατρος ψυχοθεραπεύτρια)
  • Ιατρικά θέματα. Διαχείριση του καρκινικού πόνου – Σουσάνα Αμπτουλάχ (Παθολόγος Ογκολόγος, MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α’, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών)
  • Πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών – Ιουλία Κουκουρίκου (Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών)
  • Παρενέργειες των θεραπειών – Αθηνά Χριστοπούλου (Παθολόγος / Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας»)
  • Δημήτρης Καρδαμάκης Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας  της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών
  • Διαχείριση λεμφοιδήματος. Ασκήσεις στο σπίτι – Ιωάννα Μπαγιωνέτα (Φυσικοθεραπεύτρια, Γεν. Νοσοκ. Ανατολικής Αχαΐας Ν. Μ. Αιγίου)
  • Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες φροντιστών. Advocacy – Κλαίρη Τζιομάκη (Κοινωνική λειτουργός, MSc. Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Συλλόγου) & Σοφία Μέρμελα (Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MSc. Διοίκηση      Μονάδων Υγείας)
  • Συμβουλές για τη διατροφή ασθενών και φροντιστών – Ιωάννα Παρτσαλάκη (Διαιτολόγος / Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ)
  • Διαχείριση των παιδιών σε σχέση με τον καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή – Γεωργία Πανίτσα (Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια / Οικογενειακή θεραπεύτρια)
  • Ανακουφιστική φροντίδα τελικού σταδίου – Ιουλία Κουκουρίκου (Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών)
  • Βιωματικές εμπειρίες φροντιστών και ασθενών

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.