ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μια διάγνωση καρκίνου μαστού ακολουθείται από πολλές νέες πληροφορίες και έννοιες σχετικά με την επιλογή γιατρού, με την ασθένεια, με τις θεραπείες που ακολουθούν με τις παρενέργειες των θεραπειών, που συχνά προκαλούν άγχος και σύγχυση.
ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ
- Γράψε ερωτήματα και απορίες που θέλεις να ρωτήσεις τον γιατρό σου. Καμία ερώτηση που αφορά την υγεία μας δεν είναι κακή ή χαζή ερώτηση. Ο γιατρός σου είναι υποχρεωμένος να σου απαντήσει.
- Μια καλή επικοινωνία με τον γιατρό βοηθάει και τους δυο σας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της ασθένειας. Η επικοινωνία σου δίνει πληροφορίες. Οι πληροφορίες και η ενημέρωση σε βοηθούν να μειωθεί ο φόβος.
- Κατά την επίσκεψη στο γιατρό ζήτησε από κάποιον που εμπιστεύεσαι και νιώθεις άνετα μαζί του, να έρθει μαζί σου. Ζήτησε του να ακούει τις πληροφορίες μαζί με εσένα.
- Ρώτησε διευκρινιστικές ερωτήσεις, π.χ. «συγγνώμη γιατρέ δεν το κατάλαβα καλά αυτό μπορείτε να μου το εξηγήσετε πάλι γιατί μου είναι πολύ βοηθητικό να ξέρω».
- Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες που θα ακολουθήσουν. Διάρκεια, επιπτώσεις, ανακούφιση κ.τ.λ.
- Μην ξεχνάς πως ο γιατρός σου είναι άνθρωπος και όχι θεός. Δικαιούται το σεβασμό σου και όχι τη λατρεία σου απέναντί του.
- Αναζήτησε ανθρώπους με κοινές εμπειρίες όπου μπορείς να μοιραστείς μαζί τους, ζητήματα που σε απασχολούν. Το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Αχαΐας έχει εκατοντάδες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η νόσος και όλα τα στάδια της. Εκπαιδευμένες εθελόντριες που έχουν ως σκοπό να βοηθούν γυναίκες που τώρα έχουν διαγνωστεί.
- Μίλησε για τα συναισθήματα σου με τους ανθρώπους που είναι κοντά σου.
- Ζήτησε βοήθεια από συγγενείς ή και φίλους (π.χ. να ψωνίσουν για σένα, να πάνε ή να φέρουν το παιδί από το σχολείο, να σε συνοδέψουν στη θεραπεία).
- Μίλησε με τον σύντροφο σου για το πώς νιώθεις. Μάθε να χρησιμοποιείς το πρώτο ενικό πρόσωπο – βοηθάει πολύ στην επικοινωνία με τον άλλο. «Νιώθω, σκέφτομαι, θα ήθελα» παρά «εσύ θα έπρεπε να…» Άκουσε και τα δικά του συναισθήματα. Δεν είναι εύκολο, αλλά με εξάσκηση μπορεί να επιτευχθεί. Κι εκείνος είναι πιθανό να είναι φοβισμένος και να πονάει.
- Ζήτησε βοήθεια από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Υπάρχουν δομές όπου οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να σου προσφέρουν βοηθητικές πληροφορίες η να σε βοηθήσουν με τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Μπορούν να σε ενημερώσουν για τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα, να σε παραπέμψουν σε δομές ή υπηρεσίες που χρειάζεται, να σου δώσουν χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις.
- Ζήτησε βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού ή οι κρίσεις άγχους σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουν μια διάγνωση καρκίνου μαστού. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.
- Αξιοποίησε την τηλεφωνική γραμμή του Άλματος Ζωής Αχαΐας.
ΤΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ
- Η μη ενημέρωση του γιατρού για άλλα ιατρικά προβλήματα, ή για κάποια ιατρική αγωγή που παίρνεις ή για σημαντικά προσωπικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία σου.
- Το να παριστάνεις πως καταλαβαίνεις κάτι που σου λέει ο γιατρός σου, ενώ δεν έχεις καταλάβει και μένεις με την απορία.
- Το να ντραπείς ή να φοβηθείς να ρωτήσεις ερωτήσεις που σου φαίνονται ανόητες.
- Όταν δεν κάνεις μια λίστα με ερωτήσεις ή όταν δεν κρατάς σημειώσεις σε σχέση με τα σημαντικά ζητήματα που σε απασχολούν.
- Το να επιλέξεις κάποιο γιατρό με τον οποίο δεν νιώθεις εμπιστοσύνη. Μη ξεχνάς πως για την κάθε ασθενή υπάρχει και ο κατάλληλος γιατρός. Αναζήτησε τον δικό σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις ενημερώσεις.