Διαδικτυακό Συνέδριο
Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
στην Ογκολογία
Στη μνήμη της Προέδρου Λιολιώς Κολυπέρα
Η Λιολιώ Κολυπέρα από το 1997, που νόσησε με καρκίνο μαστού, αφιέρωσε τη ζωή της στην πάσχουσα γυναίκα με καρκίνο μαστού και στην ανάπτυξη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, που θα την υποστηρίξει. Από τότε ως τον Σεπτέμβριο του 2021 αντιμετώπισε τρεις συνολικά καρκίνους και με μοναδικό σθένος και πάθος, κατόρθωσε να κάνει τα δύσκολα βιώματά της όραμα και έργο για μια καλύτερη ζωή της γυναίκας με καρκίνο μαστού και όλων των ογκολογικών ασθενών, χωρίς να χάνει στιγμή τη δύναμη και το χαμόγελό της.
Η Λιολιώ δεν έκρυψε ποτέ τις συναισθηματικές δυσκολίες που προέκυψαν από την ασθένεια της και πάντοτε προέτρεπε τις ασθενείς να βρίσκουν το σθένος να λαμβάνουν βοήθεια, για να επεξεργαστούν την εμπειρία του καρκίνου. Καθημερινά υποστήριζε με ιδιαίτερη ευαισθησία και με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας ακόμη και το διαδίκτυο, τόσο τις γυναίκες όσο και άνδρες ογκολογικούς ασθενείς σε όλη τη χώρα. Κατόρθωνε να βγαίνει νικήτρια στις μάχες με τον καρκίνο, γιατί μέσα της υπερίσχυε η θέληση για ζωή, η χαρά και το φως. Οι εχθροί του καρκίνου όπως συνήθιζε να λέει.
Με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό, εργάστηκε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Συνεδρίου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία, ένα συνέδριο που για πολλά χρόνια επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα.
Δυστυχώς, ο άδικος χαμός της δεν θα επιτρέψει να δει το όνειρο της να λαμβάνει σάρκα και οστά, υποσχόμαστε ωστόσο ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε αυτό το συνέδριο να είναι αντάξιο του μεγαλείου της, του οράματος και των προσδοκιών της.
Λιολιώ μας λείπεις πολύ…
Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου
Μήνυμα Επιστημονικά Υπεύθυνης
Η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε το Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία προέκυψε μέσα από καθημερινή μας αναζήτηση για γνώση και πληροφόρηση σχετικά με τα πολύπλευρα ψυχοκοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς σε όλη την πορεία της νόσου.
Πολύ συχνά οι ασθενείς που καλούμαστε να στηρίξουμε, ερχόμενοι/ες να μας συναντήσουν, μας αναφέρουν ότι έχουν ακούσει πως η καλή ψυχολογία βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και ζητούν από εμάς να τους/τις βοηθήσουμε να βρουν την λεγόμενη «καλή» ψυχολογία. Από την άλλη η ίδια η πολυπλοκότητα της νόσου έρχεται να αναστατώσει την κοινωνική, οικονομική και εργασιακή ζωή τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους, σε ένα κράτος που ταλανίζεται από την μακροχρόνια οικονομική κρίση και τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία covid-19.
Μέσα από το συνέδριο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα παραπάνω ζητήματα, με την βοήθεια και τη συμβολή επιστημόνων που καθημερινά εργάζονται με ογκολογικούς ασθενείς ή έχουν μελετήσει τα πολύπλοκα θέματα που τους/τις απασχολούν. Επιθυμία μας είναι να συναντηθούμε με την επιστημονική κοινότητα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας, καθώς και με τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, να ανταλλάξουμε απόψεις, θέσεις και προβληματισμούς.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους αξιόλογους συνοδοιπόρους, εκλεκτούς επιστήμονες και ασθενείς από την χώρα μας αλλά και από την Ευρώπη, που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας, καθώς και το Πρόγραμμα Active Citizens Fund, που μας έδωσε την ευκαιρία στα πλαίσια της ανάπτυξης των επαγγελματικών μας δεξιοτήτων, να διοργανώσουμε το 1ο Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία στην Πάτρα.
Το συνέδριο μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος/η.
Σας καλωσορίζουμε και σας περιμένουμε.
Κλαίρη Τζιομάκη
Κοινωνική Λειτουργός MSc, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Επιστημονικά Υπεύθυνη στον Σύλλογο Γυναικών με
Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν.ΑΧΑΪΑΣ
Διαδικτυακό Συνέδριο
Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
στην Ογκολογία
8 & 9 Οκτωβρίου 2021
Το Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία, είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Capacity Building του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φροντιστών τους», που υλοποιείται από το πρόγραμμα Active Citizens Fund.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργία του Συλλόγου στην Πάτρα.
Πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, είναι να αναδειχθεί η ψυχοκοινωνική διάσταση του καρκίνου σε όλα τα στάδια της νόσου. Παράλληλα φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην εκπαίδευση των απασχολούμενων στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας. Στην εμπλοκή και στην αξιοποίηση όλων των δομών για τον καρκίνο (επιστημονικές εταιρίες, ογκολογικά τμήματα, συλλόγους ασθενών, κοινωνικές και ψυχολογικές υπηρεσίες κ.α.), στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας ως σημαντικού πυλώνα της αντιμετώπισης του καρκίνου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους, αλλά και στην δημιουργία ενός δικτύου της ογκολογικής κοινότητας για την ψυχοκοινωνική ογκολογία. Τέλος, στόχος του «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας είναι το εν λόγω Συνέδριο να συνεχίσει να διοργανώνεται και στο μέλλον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου καλύπτουν επιμέρους ζητήματα, που προκύπτουν από την στιγμή της διάγνωσης καρκίνου στη ζωή του ατόμου, από εξειδικευμένους εισηγητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας. Η νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα της υγείας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 θα συμπεριληφθεί, καθώς το 2020 το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε, παγκοσμίως, κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019 λόγω της παραμέλησης του προληπτικού ελέγχου, που επέφερε η πανδημία.
* Το έργο ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – «Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.
Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
υπό την Αιγίδα
Αρχικό Πρόγραμμα
Παρασκευή 8/10/21 | Διάρκεια: 16:00-19:30
Ενότητα 1η
16:00 – 17:45
Καρδαμάκης Δημήτρης -Ριζογιάννη Μαρίνα
- 16:10 Χαιρετισμοί: ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ: Καραλή Πάκυ | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: Αποστολίδου Καίτη | ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ: Τσενέ Μαρία
- 16:30 Σοκ της διάγνωσης (Μήτση Χριστιάνα)
- 16:50 Καρκίνος στην εποχή του covid- 19. Ψυχολογικές επιπτώσεις (Καρβέλη Σπυριδούλα)
- 17:10 Ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή (Γούλα Παναγιώτα)
- 17:30 Συζήτηση
- 17:45 – 18:00 Διάλλειμα
Ενότητα 2η
18:00 – 19:30
Μιχαλοπούλου Παρασκευή – Στεφανάκη Αγγελική
- 18:10 Αντιμετώπιση μετατραυματικού στρες. Φόβος επανεμφάνισης νόσου (FCR) (Γεωργίου Ελισάβετ)
- 18:30 Υποστηρίζοντας τις γυναίκες να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τον γονιδιακό έλεγχο (Τζιντζηροπούλου Φρόσω)
- 18:50 Η ζωή μετά τον καρκίνο (Μερτίκα Αντιγόνη)
- 19:10 Συζήτηση
Σάββατο 9/10/21 | Πρωινές ενότητες | Διάρκεια: 10:00–13:45
Ενότητα 3η
10:00 – 11:30
Αποστολίδου Καίτη – Χριστοπούλου Αθηνά
- 10:10 Φροντιστές. Ποιοι είναι; Ποιος ο ρόλος και ποιες οι ανάγκες τους; (Pr. Francesco De Lorenzo)
- 10:30 Ζευγάρι και καρκίνος. Σεξουαλικότητα μετά τον καρκίνο (Luzia Travado)
- 10:50 Καρκίνος και παιδιά στην οικογένεια (Πανίτσα Γεωργία)
- 11:10 Οι φροντιστές στην Ευρώπη (Claire Champeix – βίντεο)
- 11:30 Συζήτηση
- 11:45 – 12:00 Διάλλειμα
Ενότητα 4η
12:00 – 13:30
Γραμματόγλου Ζωή – Παπαχρήστου Διονύσης
- 12:10 Επιπτώσεις της νόσου στην οικονομική και επαγγελματική ζωή των ασθενών (Πάρτσια Δέσποινα)
- 12:30 Ο καρκίνος σε οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς (Φωτεινή Χριστοδούλου)
- 12:50 Κοινωνικές ανισότητες και καρκίνος: Ο ρόλος της συνηγορίας (Τελώνη – Δώρα Δήμητρα)
- 13:10 Καρκίνος και εργασία. Προκλήσεις και ανάγκες (Ρένα Μπαρδάνη)
- 13:30 Συζήτηση
Σάββατο 9/10/21 | Απογευματινές ενότητες | Διάρκεια 16:00–20:00
Ενότητα 5η
16:00 – 17:45
Κούκουρας Δημήτρης – Παρτσαλάκη Ιωάννα
- 16:10 Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη στη μεταστατική ασθένεια (Κλαίρη Τζιομάκη)
- 16:30 Η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα (Βαθάκου Ευγενία)
- 16:50 Ανακουφιστική φροντίδα: Είναι το σπίτι κατάλληλο για τη θεραπεία και το τέλος; (Γούδας Λεωνίδας)
- 17:10 Διατροφή στα τελικά στάδια του καρκίνου (Γκιουλμπασάνης Γιάννης)
- 17:30 Συζήτηση
- 17:45 – 18:00 Διάλλειμα
Ενότητα 6η
18:00 – 20:00
Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος
- 18:10 Παρουσίαση περίπτωσης. Προετοιμασία για το τέλος (Λιακοπούλου Πένη)
- 18:30 Ζητήματα πνευματικότητας και πίστης των ασθενών στο τέλος της ζωής (πατήρ Μάρκος Μούσιας)
- 18:50 Η διαχείριση του πένθους. Υποστήριξη της οικογένειας (Σάββας Σαββόπουλος)
- 19:10 Συζήτηση
- 19:30 Κλείσιμο συνεδρίου
Συμμετοχή
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ανοιχτή, δεν έχει κόστος συμμέτοχης και δεν προαπαιτεί εγγραφή. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στην σελίδα του Συλλόγου στο Facebook Άλμα Ζωής Πάτρας.
Όποιος επιθυμεί να μας αφήσει τα στοιχεία του, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τις επιστημονικές δράσεις του Συλλόγου καθώς και για επόμενα συνέδρια, μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.
Διοργάνωση
Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής προτείνουν ομιλητές, κρίνουν και αξιολογούν τις ενότητες και τις εισηγήσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στον συνέδριο.
- Αμπντουλάχ Σουζάνα, Ογκολόγος – Παθολόγος
- Αντζελέ Πηνελόπη, Διευθύντρια ΕΣΥ Υπεύθυνη του Τμήματος Μαστού
- Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Ψυχιατρικής
- Βήχα Άννα, Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc, PhD Προϊσταμένη, Π.Γ.Ν. Ρίου
- Γεωργίου Ελισάβετ, Εργασιακή Ψυχολόγος MSc, Career Coach, Ψυχοθεραπεύτρια, Ιδρύτρια Be Yourself
- Γούλα Παναγιώτα, Ψυχίατρος
- Καλόφωνος Χαράλαμπος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Καθηγητής Παθολογίας- Ογκολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
- Καρβελάς Φώτης, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Π. Αγ. Ανδρέας
- Καρδαμάκης Δημήτρης, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών
- Κούκουρας Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών
- Κουκουρίκου Τζούλια, Νοσηλεύτρια Π.Γ.Ν.Π.
- Οικονόμου Γρηγόρης, Κλινικός Ψυχολόγος, PhD, Ογκολογικό και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών, Ρίο
- Πανίτσα Γεωργία, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια , Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Ψυχολόγος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Παπαχρήστου Διονύσης, Ιατρός Παθολογοανατόμος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Πατρών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Παθολογοανατομικού Τμήματος «Ολύμπιον Θεραπευτήριο” Γενική Κλινική Πατρών, Professor (Adj.) of Pathology, Univ. of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, PA, USA
- Παρτσαλάκη Ιωάννα, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ Διαιτολόγος
- Ραβαζούλα Παναγιώτα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παθολογοανατομικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Π.
- Σαββόπουλος Σάββας, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτή
- Τζιομάκη Κλαίρη, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Ταραμπίκου Ιωάννα, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια – Ογκολογικό Τμήμα Γ.Ν.Π. Αγ. Ανδρέας
- Τσιλιμπότη Δήμητρα, Πλαστική Χειρουργός Γ.Ν.Π. Αγ. Ανδρέας
- Τσώνη – Ακρίδα Ειρήνη, Ακτινοθεραπεύτρια – Ογκολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια, Τμήμα Ακτινοθεραπείας, Γ.Ν.Π. «Ο Άγιος Ανδρέας»
- Χριστοπούλου Αθηνά, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Πατρών, Παθολόγος – Ογκολόγος , Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής πλαισιώνουν και υποστηρίζουν το οργανωτικό έργο προετοιμασίας και υλοποίησης του συνεδρίου σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.
- Λιολιώ Κολυπέρα, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Πάκυ Καραλή, Αντιπρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Αγγελική Στεφανάκη, Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Ντέπυ Μαλλιώρη, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Κλαίρη Τζιομάκη, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Γεωργία Πανίτσα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια , Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Ψυχολόγος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
- Ελένη Μητροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ , Project Manager έργου Σύμμαχοι Φροντίδας
- Σίσσυ Μπιτούνη, Υπεύθυνη Χορηγιών, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Επίσημη γλώσσα
Επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά.
Θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης των εισηγήσεων που θα γίνουν στα αγγλικά.
Social media
Σύνδεσμοι συνεδρίου.
Συνεργασίες

Χορηγός Επικοινωνίας

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Champeix Claire, Policy and Project Officer “EUROCARERS” –|– Travado Luzia, PhD, MSc, ClinPsych Clinician and Researcher of Psycho-Oncology Champalimaud Clinical & Research Centre –|– Pr. Francesco De Lorenzo, Past President ECPC, European Cancer Patient Coalition, Chair Scientific Committee –|– Αποστολίδου Καίτη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ –|– Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών –|– Βαθάκου Ευγενία, Δρ. Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα (25.07.2018 – 24.07.2021) –|– Γεωργίου Ελισάβετ, Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive –|– Γκιουλμπασάνης Γιάννης, MD, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος Επιστημονικός Διεθυντής Ογκολογικής Κλινικής Animus Κυανός Σταυρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Ιατρείου – Πολυιατρείου Animus, Εξωτερικός Συνεργάτης Ογκολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας –|– Γούδας Λεωνίδας, Ειδικός Αναισθησιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής Tufts (Boston) –|– Γούλα Παναγιώτα, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών –|– Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. –|– Καραλή Πάκυ, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας –|– Καρβέλη Σπυριδούλα, Ψυχολόγος Υγείας Ψυχοθεραπεύτρια –|– Καρδαμάκης Δημήτρης, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών –|– Κούκουρας Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Παν/μιου Πατρών –|– Λιακοπούλου Πένη, Κοινωνική Λειτουργός, MSc., Υπεύθυνη Ξενώνων “Ι.Δ.Κριτικός” & “Ε.Φ.Κριτικού”, Πνοή Αγάπης. Ειδ. Γραμ. Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων –|– Μερτίκα Αντιγόνη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt –|– Μήτση Χριστιάνα, Ψυχολόγος, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» –|– Μιχαλοπούλου Παρασκευή, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ –|– Μπαρδάνη Ρένα, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία –|– Πανίτσα Γεωργία, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια –|– πατήρ Μάρκος Μούσιας, ιερέας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» –|– Παρτσαλάκη Ιωάννα, Διαιτολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο Π.Γ.Ν. Πατρών. –|– Πάρτσια Δέσποινα, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Επιστημονικά Υπεύθυνη των Προγραμμάτων του Συλλόγου –|– Ριζογιάννη Μαρίνα, Αρχισυντάκτρια εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» –|– Σαββόπουλος Σάββας, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής –|– Στεφανάκη Αγγελική, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας –|– Τελώνη Δώρα – Δήμητρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής –|– Τζιομάκη Κλαίρη, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Ψυχοθεραπεύρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ –|– Τζιντζηροπούλου Φρόσω, Ψυχολόγος Υγείας MSc, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» –|– Χριστοδούλου Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη κοινωνικής υπηρεσίας Συλλόγου “Κ.Ε.Φ.Ι.” –|– Χριστοπούλου Αθηνά, Παθολόγος/Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας»
Βιογραφικά Ομιλητών
- Champeix Claire
- Travado Luzia
- Pr. Francesco De Lorenzo
- Δρ. Ευγενία Βαθάκου
- Γεωργίου Ελισάβετ
- Γκιουλμπασάνης Γιάννης
- Γούδας Λεωνίδας
- Γούλα Παναγιώτα
- Καρβέλη Σπυριδούλα
- Λιακοπούλου Πένη
- Μερτίκα Αντιγόνη
- Μήτση Χριστιάνα
- Μπαρδάνη Ρένα
- Πανίτσα Γεωργία
- Πάρτσια Δέσποινα
- πατήρ Μάρκος Μούσιας
- Σαββόπουλος Σάββας
- Τελώνη Δήμητρα-Δώρα
- Τζιομάκη Κλαίρη
- Τζιντζηροπούλου Φρόσω
- Χριστοδούλου Φωτεινή
Policy and Project Officer «EUROCARES»
Claire has extensive experience of policy work, research and project coordination in the social field at local and European levels. She has worked with social NGOs at the European level for more than 13 years, and contributed to efficient lobbying and awareness raising strategies aimed at developing social cohesion. In her previous job, she coordinated a project gathering NGOs, local authorities, services providers, Foundations, as well as international organizations aiming at fostering the transition from institutional to community-based care for children and dependent people in the European Union. Previously, she has been active in promoting the rights and the participation of people experiencing poverty, discrimination and social exclusion. She has also been working with local authorities for 7 years. Claire studied Political Sciences and Sociology.
PhD, MSc, ClinPsych Clinician and Researcher of Psycho-Oncology Champalimaud Clinical & Research Centre
Luzia Travado, PhD, MSc, ClinPsych, is clinical health psychologist specialized in Psycho-oncology. She is clinician and researcher of Psycho-Oncology at the Champalimaud Clinical Centre, Champalimaud Foundation, Lisbon, Portugal (2011-). She has a career of more than 35 yrs initiated at Hospital S. José – Central Lisbon Hospital Centre, where she was Chief of Clinical Psychology and has pioneered health psychology by developing psycho-social programs for clinical populations with chronic conditions including cancer (1985-2012). She served as Adviser for the National Coordinator for Oncological Diseases in Portugal (2007-2011), contributed for the Nat’l Cancer Control Program, the Cancer Roundtable of the Portuguese EU Presidency (2007), and conducted a National Pilot Communication Skills Training Program for Oncologists; she represented Portugal at the European Partnership on Action Against Cancer (EPAAC, 2009-2014), and led the Psycho-social Oncology Action under this partnership. She has been actively participating since then in various European initiatives, conferences and projects regarding improvement of European cancer policies, profiling psycho-oncology and recommendations for the inclusion of psycho-social care in patients’ treatment to improve their outcomes (e.g., EPAAC, CANCON, European Commission Initiative on Breast Cancer (ECIBC), European Guide for Quality National Cancer Control Programs, among others). Served as President of the International Psycho-Oncology Society (IPOS: 2014-2017), currently President-Emeritus and was Chair of the IPOS World Congress of Psycho-Oncology held in Lisbon 2014. Founder and former president of the Viva Mulher Viva Association on breast cancer. She was cover story at Cancer World in the Nov-Dec 2011 issue. Member of the ESO Core Faculty team, and ESMO-Preceptorship programmes, she teaches psycho-oncology and communication skills. As a researcher she has been PI and also participating in various European (H2020 and other) and Int’l funded projects, as well as national funded ones. She has many scientific papers published in Int’l peer-review journals and book-chapters, having served as Specialty-editor for The Breast and Editorial Board member and reviewer for various scientific journals.
Past President ECPC, European Cancer Patient Coalition, Chair Scientific Committee
Prof. De Lorenzo is a colon cancer survivor, medical doctor and professor of biochemistry at the University Federico II Naples. He has a rich experience in cancer advocacy, being the co-founder, the former President of the European Cancer Patient Coalition (ECPC). He is also the founder and President of the Italian Association of Cancer Patients (AIMaC), Italy’s first Cancer Information Service (CIS), and of the Italian Federation of Cancer Patients Organizations (FAVO). Prof. De Lorenzo is also active in Italy’s governmental network of cancer Institutes (ACC), Italy’s National Cancer Plan Committee and National Volunteer Observatory of the Italian Welfare Ministry. Prof. De Lorenzo was also engaged in Italian politics as a Member of Parliament (1983-1994), holding several ministerial mandates (Ministry of Health, 1989-1999).
Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα (25.07.2018 – 24.07.2021)
Η Ευγενία Βαθάκου είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδάκτωρ του University of Kent at Canterbury (UKC) στην Ανάλυση Διεθνών Διενέξεων. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2017 και από το 2012 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2016 έχει εκπαιδεύσει στη διαχείριση συγκρούσεων και βίας περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, στο πλαίσιο προγράμματος ενδυνάμωσης που υλοποιεί η ΜΕΡΙΜΝΑ σε συνεργασία με τη UNICEF. Παράλληλα, τα τελευταία 9 χρόνια έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 500 στελέχη ελληνικών ΜΚΟ σε θέματα εκτίμησης αναγκών και συμμετοχικού σχεδιασμού έργων (με έμφαση στο λογικό πλαίσιο ως βασικό εργαλείο σχεδιασμού). Κατά την περίοδο 2004 – 2010 εργάστηκε ως υπεύθυνη σχεδιασμού και διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων οικοδόμησης της ειρήνης (peacebuilding), χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και άλλους φορείς (UNDP, UNICEF, ΥΔΑΣ), στα Βαλκάνια (B. Mακεδονία και Κόσοβο), στην Αφρική (Αίγυπτο, Ουγκάντα) και στην Ασία (Κιργιζία, Αζερμπαιτζάν, Πακιστάν). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στον δημιουργικό μετασχηματισμό συγκρούσεων και περιλαμβάνουν επίσης τη σχέση ανάπτυξης και μετανάστευσης, το συμμετοχικό σχεδιασμό για την τοπική ανάπτυξη, και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Από το 2018 ως το 2021 υπήρξε συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.
Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive
Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία εστιάζοντας στο χώρο της εργασίας και πως οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι και ψυχικά υγιείς ισορροπώντας την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Σήμερα πιστεύοντας πως η ευτυχία και η ολοκλήρωση έρχεται μέσα από την ένωση όλων των πλευρών της καθημερινότητάς μας επικεντρώνομαι στην αυτογνωσία του ατόμου, την επίγνωση των αναγκών του και τη νοηματοδότηση της ζωής του σε κάθε δραστηριότητα επαγγελματική ή προσωπική. Εξειδικεύομαι στη διαχείριση επαγγελματικών & προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων (απόλυση, πένθος, διαζύγιο, ασθένεια) καθώς και στην προώθηση της ψυχικής υγείας και του Ευ Ζην μέσω εταιρικών προγραμμάτων Ευεξίας και προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έχω εμπειρία 20+ ετών ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και παράλληλη εμπειρία 10+ ετών ως ψυχοθεραπεύτρια. Η εμπειρία μου προέρχεται κυρίως σε θέματα επιλογής, αξιολόγησης, ανάπτυξης και εκπαίδευσης εργαζομένων διαφόρων ιεραρχικών επιπέδων και ειδικοτήτων καθώς και τη διαχείριση επαγγελματικών κρίσεων στο χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εργάστηκα ως υπάλληλος ή εξωτερικός συνεργάτης από το 1998 ως και σήμερα σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (ICAP, KPMG, Randstad). Από τον Ιανουάριο του 2010 ίδρυσα και διευθύνω, το Κέντρο Be Yourself όπου παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Coaching, Mentoring, Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας, ατομικά ή ομαδικά, σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, MKO και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Είμαι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μεταπτυχιακού Τίτλου “Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας” (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Διπλώματος Personal & Executive Positivity Coaching (Positivity Coaching Academy), έχω 4ετή ειδική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation) και πιστοποίηση Εκπαιδευτή Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ). Συνεχίζω να εκπαιδεύομαι σε νέες τεχνικές, εργαλεία και μεθόδους από το χώρο της Νευροψυχολογίας, της Θετικής Ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και του coaching.
MD, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος Επιστημονικός Διεθυντής Ογκολογικής Κλινικής Animus Κυανός Σταυρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Ιατρείου – Πολυιατρείου Animus, Εξωτερικός Συνεργάτης Ογκολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Ο Ιωάννης Γκιουλμπασάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1998, απέκτησε τον τίτλο ειδικότητος της Παθολογικής Ογκολογίας το 2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και εξειδικεύθηκε στο Τμήμα Υποστηρικτικής Αγωγής του Νοσοκομείου “Cross Cancer Institute” του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, στον Καναδά. Έκτοτε εργάστηκε για 4 έτη ως Επιμελητής στην Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, διετέλεσε Υπεύθυνος του Τμήματος Χημειοθεραπείας της Γενικής Κλινικής Λάρισας «Ε Πατσίδης». Από τον 1/2020 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Ογκολογικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και από τον 5/2020 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ογκολογικού Ιατρείου – Πολυιατρείου Animus. Το 2010 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εξειδίκευσή του αφορά την διατροφική εκτίμηση – υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα. Συμμετείχε στη συγγραφή 50 δημοσιεύσεων σε διεθνή-έγκριτα (peer-reviewed) περιοδικά, στην παρουσίαση ελεύθερων ανακοινώσεων σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και στη σύνταξη (4) κεφαλαίων επιστημονικών συγγραμμάτων με συνολικά 1208 παραθέσεις (citations). Ορίστηκε συντονιστής του “Consensus Meeting” για την Υποστηρικτική Αγωγή στον Ογκολογικό Ασθενή υπό την αιγίδα της Εταιρίας Παθολόγων – Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ). Συμμετέχει σε ομάδες εργασίας (workshops) που διοργανώνονται από το European Palliative Care Research Center (EPCRC) που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και συμμετέχει στη διοργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ). Επιπλέον, έχει ορισθεί από την European Society of Medical Oncology (ESMO) και την European CME Working Group (ECWG) ως υπεύθυνος για την προετοιμασία σχετικής εκπαιδευτικής ενότητας στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Διαδικτυακού Προγράμματος e-learning (www.oncologypro.esmo.org). Συμμετέχει στη διδασκαλία πολλών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και αποτελεί μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) των περιοδικών “Nutrition: An International Journal” και “Nutrients” και έχει διατελέσει κριτής αποδοχής άρθρων (reviewer) πολλών επιστημονικών περιοδικών.
MD, Ph. D, ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ, τ. ASSISTANT CLINICAL PROFESSOR of ANESTHESIOLOGY, TUFTS UNIVERSITY MEDICAL SCHOOL, BOSTON, USA. Επιστημονικός Υπεύθυνος. Μονάδας Πρωτοβάθμιάς Φροντίδας Υγείας “ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΟΥ”
Ο Λεωνίδας Γούδας ειναι ιατρός ειδικός αναισθησιολόγος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987) και αριστούχος διδάκτωρ Ιατρικής (1994) του ιδίου Πανεπιστημίου. Ειδικεύθηκε στην Αναισθησιολογία στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο Πατρών (1988-1992). Απο το 1994 εως το 2003 εργάστηκε στο Πανεπιστημιακο νοσοκομείο του πανεπιστημίου Tufts, New England Medical Center στην Βοστώνη των Η.Π.Α. Απο το 1995 έως το 1997 εκπαιδεύτηκε στην κλινική και εργαστηριακή έρευνα της φαρμακολογίας των αναλγητικών στα Τμήματα Αναισθησιολογίας και Πειραματικής Φαρμακολογίας με διετή ερευνητική υποτροφία απο το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NIH). Εν συνεχεία, εργάστηκε ως ειδικό και επιστημονικό προσωπικό στο Τμήμα Αναισθησιολογίας και ως Αssistant Clinical Professor of Anesthesiology στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Tufts. Εχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμο κλινικών και πειραματικών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α και απο ιδιωτικές πηγές και έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων με αντικείμενο τον οξύ και χρόνιο πόνο σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Τα ερευνητικά και κλινικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του οξέως και χρονίου πόνου, με ιδιαίτερη έμφαση στον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο στην φαρμακολογική και επεμβατική αντιμετώπιση του και στην ιατρική που βασίζεται σε ενδείξεις (Evidence Based Medicine). Έχει δημοσιεύσει μεγαλο αριθμό πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών σε διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα ιατρικά βιβλία. Επίσης ανήκει στην συντακτική ομάδα δυο βιβλίων στα οποία παρουσιάζεται επεξεργασμένη η σύνθεση του συνόλου της ιατρικής βιβλιογραφίας των δημοσιευμένων κλινικών μελετών παγκοσμίως σχετικά με την αντιμετώπιση του πόνου του καρκίνου και αλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτον απο το 1966 εως το 2000 (Evidence Reports in Cancer Pain Management 2001 και Management of Cancer Pain Depression and Fatigue, 2005, Agency for Health Care Research & Quality).
Απο το 2004 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ελευθερος επαγγελματίας αναισθησιολόγος και απο το 2015 ως επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου διαχείρισης πόνου και της Μοναδας Ημερήσιας Νοσηλείας “Θεραπεία Πόνου” που ειναι η πρώτη αυτοτελής ιδιωτική μονάδα οπου αντιμετωπίζονται αποκλειστκά ασθενείς με οξύ και χρόνιο πόνο και ιδιαίτερα ασθενείς με νεοπλασματική νόσο.
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών
Η Παναγιώτα Γούλα αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Πάτρας. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας και εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ως ιατρός της κινητής μονάδας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.
Ψυχολόγος Υγείας, MSc (Health Psychology), Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια & επόπτρια, Θεραπεία Σχημάτων, Θεραπεύτρια Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής προσέγγισης
Η Σπυριδούλα Καρβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών το 2000 και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc in Health Psychology) στο Guy’s, King’s & St. Thomas School of Medicine, King’s College, University of London το 2001. Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Προσέγγιση στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και από το 2006 διδάσκει στα πλαίσια της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Το 2009 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στη Θεραπεία Σχημάτων και από τότε είναι μέλος της International Society of Schema Therapy (ISST) και πιστοποιημένη από την ISST θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια στη Θεραπεία Σχημάτων. Στο παρόν είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 έως το 2005 εργάστηκε ως Ψυχολόγος στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω”, διεξάγοντας ατομικής και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ασθενείς με Καρκίνο του Λάρυγγα και Καρκίνο του Μαστού. Από το 2005 έως το 2009 εργάστηκε ως Ψυχολόγος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής”, παρέχοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή σε πρώτου βαθμού συγγενείς τους, ενώ από το 2009 έως τον Φεβρουάριο 2015 ανέλαβε στον ίδιο φορέα τη θέση της Υπεύθυνης Επιστημονικών Προγραμμάτων. Στα 10 χρόνια εργασίας της στον Πανελλήνιο Σύλλογο “Άλμα Ζωής” συντόνιζε επίσης Ομάδες Διαχείρισης Άγχους και Ομάδες Αυτογνωσίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε στο σχεδιασμό και την εποπτεία νέων επιστημονικών προγραμμάτων του φορέα. Υπήρξε επίσης από το 2008 έως το 2015 Υπεύθυνη Διοργάνωσης και Υπεύθυνη Χορηγιών του συμβολικού αγώνα δρόμου και περιπάτου ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure®. Από το 2004 ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: skarveli@med.uoa.gr
Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Υπεύθυνη των Ξενώνων «Ι.Δ. Κριτικός» & «Ε.Φ. Κριτικού», της Πνοής Αγάπης, Ειδ. Γραμματέας Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παίδων& Εφήβων
Η Πένη Λιακοπούλου είναι Κοινωνική Λειτουργός, κάτοχος MSc στην Οργάνωση και Διαχείριση της Ανακουφιστικής Φροντίδας χρονίως πασχόντων, του τμήματος Ιατρικής σε συνεργασία με την Νοσηλευτική, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2013 έως και σήμερα είναι Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός των δυο Ξενώνων “Ιωάννης Δ. Κριτικός” & “Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού”, του Συλλόγου “Πνοή Αγάπης”. Από το 2007 που έλαβε το πτυχίο της, έχει εργαστεί σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς με κύριο αντικείμενο την παροχή φροντίδας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ογκολογικούς ασθενείς και τη στήριξη των φροντιστών/συνοδών τους. Επίσης, έχει εργαστεί σε Νοσοκομειακό πλαίσιο στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης ασθενών με παθολογική νόσο αλλά και ασθενών σε χειρουργική, νευροχειρουργική, Ψυχιατρική κλινική, καθώς και σε Τμήμα Αιμοκάθαρσης. Τέλος, έχει απασχοληθεί στην Τοπική αυτοδιοίκηση, στη δημιουργία συμβουλευτικούκέντρου και στο Πρόγραμμα Βοήθειας στο σπίτι. Η μετεκπαίδευσή της επικεντρώνεται στην Κλινική Κοινωνική Εργασία, την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και τη στήριξη στο πένθος. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζει στην ανακουφιστική φροντίδα και το τελικό στάδιο της νόσου, τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ογκολογικής νόσου, καθώς επίσης και τη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την Κατάρτιση εκπαιδευτικών και σχολικών συμβούλων για τη διαχείριση κρίσεων στο σχολείο που αφορούν σημαντικές απώλειες. Έχει αναλάβει συντονιστικό και οργανωτικό ρόλο στην εκπαίδευση εθελοντών στην ανακουφιστική φροντίδα καθώς επίσης και στην διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με θέμα “Ο Κοινωνικός Λειτουργός στην Ογκολογία”. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα. Από το 2016 είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων και από το 2019 είναι η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Εταιρείας.
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Η Αντιγόνη Μερτίκα είναι ιδρυτικό Μέλος της ΕΕΘΕΨΥ, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας και υπεύθυνη για το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕΘΕΨΥ. Σπούδασε ψυχολογία στo Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Συμβουλευτική (M.Ed.) και την Οργανωτική Ψυχολογία (M.A.) στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (European Association of Gestalt Psychotherapy) και κλινική επόπτρια και εργάζεται κλινικά από το 2003 ιδιωτικά και σε δημόσιους φορείς. Από το 2009 συνεργάζεται με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα και διδάσκει θέματα που αφορούν την Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία. Έχει συγγράψει μαζί με τον Α. Σταλίκα το βιβλίο «Σύγχρονα Θέματα στην Ψυχοθεραπεία: Η θεραπευτική συμμαχία», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2004. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ποικίλουν από την θεραπευτική συμμαχία στην ψυχοθεραπεία, θέματα φύλου και έμφυλων διαφορών, την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές ψυχικές νόσους, και, φυσικά, τη Θετική Ψυχολογία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τις Θετικές Σχέσεις (www.positiverelationships.gr).
Ψυχολόγος, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
Η Χριστιάνα Μήτση είναι Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και Υπεύθυνη Διοργάνωσης του Συμβολικού Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure®. Eίναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη και Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης. Έχει, επιπλέον, εκπαιδευθεί στη Διαλεκτική – Συμπεριφορική Θεραπεία και από το 2014 είναι συνεργάτης στο τμήμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ενώ διατηρεί ιδιωτικό γραφείο αναλαμβάνοντας ατομική ψυχοθεραπεία σε ενήλικες. Στη διάρκεια των 12 ετών της ενασχόλησης της στον αντικαρκινικό χώρο, τα πεδία του ενδιαφέροντος και της ενεργούς δράσης της είναι η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο μαστού, η μελέτη των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα, η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την απομυθοποίηση της ασθένειας και την αντιμετώπιση του φόβου, η άσκηση πίεσης για τα δικαιώματα των ασθενών στη φροντίδα. Ταυτόχρονα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπροσωπεί το «Αλμα Ζωής» στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση “Think Pink Europe” που στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης όπως το Race for the Cure® και προγραμμάτων στήριξης ασθενών. Είναι Μέλος: του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία – Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.)
Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε επιχειρήσεις στο τομέα του ΗR. Eιδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων το 1990. Υπεύθυνη Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής καθώς και Διευθύντρια του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ για 15 χρόνια. Εκπρόσωπος του ΣΕΒ σε διοικητικά συμβούλια, οργανισμούς και επιτροπές στην Ελλάδα και την ΕΕ. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικητική Επιστήμη –Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδική εκπαίδευση στη Διοίκηση Αλλαγών καθώς και Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. RENA BARDANI – CV Chair of the Board of the Hellenic Institute of Occupational Health and Safety (EL.IN.Y.A.E.) For many years she has been a manager in companies in the field of HR. Special Adviser to the Mayor of Athens in 1990.Head of Industrial Relations and Social Policy as well as Director of the Human Resources Department of SEV for 15 years. SEV’s Representative to Boards, Organizations and Committees in Greece and the EU. Studied Law and Political Sciences at the University of Athens and at the Democritus University of Thrace. Postgraduate studies in Administrative Science –Local Government. Special training in Change Management as well as in Human Resources Management and Development.
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η μεταπτυχιακή της εκπαίδευση είναι στην Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων. Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και τη θεραπεία οικογένειας και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Ψυχολόγος και Υπεύθυνη Εθελοντών στο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ. Μέσα από ατομικές συνεδρίες και το συντονισμό ομάδων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στηρίζει γυναίκες με καρκίνο μαστού και των φροντιστών τους.
Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Κοινωνική Λειτουργός (Δ.Π.Θ.). Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης.
Η Δέσποινα Πάρτσια είναι πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Κοινωνική Λειτουργός (Δ.Π.Θ.) και Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης. Επιπλέον είναι εκπαιδεύτρια στη σχολή φυσιοθεραπείας «ΚΙΝΕΤΙΚΣ». Είναι μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy) και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Η.A.G.T.). Από το 2008 εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Θεσσαλονίκης. Είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη των Προγραμμάτων του Συλλόγου, της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης των γυναικών με καρκίνο μαστού, των οικογενειών τους καθώς και των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο. Επιπλέον, του Προγράμματος Πρόληψης, της Εκπαίδευσης και Εποπτείας των γυναικών που νοσούν από καρκίνο, καθώς και των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων. Επίσης είναι υπεύθυνη εύρεσης πόρων. Παράλληλα, είναι συντονίστρια της μεγαλύτερης διοργάνωσης για τον Καρκίνο του Μαστού στη Β. Ελλάδα, Sail for Pink. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην εξειδικευμένη διαχείριση-υποστήριξη ασθενών και των φροντιστών τους, στη Β. Ελλάδα. Από το 2010, παράλληλα με την εργασιακή της απασχόληση στο Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί, ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ατομικές ή/και ομαδικές συνεδρίες με ενήλικες και με εφήβους, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της ψυχολογικής διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, κατάθλιψης, ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, πένθους, άγχους, κρίσεων πανικού, ζητημάτων φύλου, κακοποίησης και προβλημάτων που προκύπτουν μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης, μέσω της επικαιροποίησης των επιστημονικών δεδομένων και μελετών στον τομέα της ψυχικής υγείας, διοργανώνει και συντονίζει μεγάλο αριθμό ομάδων, σεμιναρίων και συνεδρίων με βασική κατεύθυνση και θεματολογία την ψυχοκοινωνική στήριξη των χρόνιων παθήσεων. Ομοίως, συμμετέχει απρόσκοπτα και επί σειρά ετών σε συνέδρια ενημέρωσης αναφορικά με τη στήριξη καρκινοπαθών όλων των σταδίων καθώς και των φροντιστών τους. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας σε συμβουλευτικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε υπηρεσίες στήριξης ανέργων, στο τμήμα συμβουλευτικής εφήβων στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΟΤΕΚ) ενώ επί 10 συνεχόμενα έτη προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε διάφορους φορείς όπως Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και η ΙΘΑΚΗ.
ιερέας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Ο πατήρ Μάρκος Μούσιας, ιερέας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών λαμβάνοντας το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στη συνέχεια, ειδικεύθηκε στη Γενική Ιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ακολούθησε η είσοδος στον ιερό κλήρο και οι σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε όλα τα σεμινάρια του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής & Δεοντολογίας καθώς και τα περισσότερα των σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Υπηρετεί στη Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από το 2010.
Ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, Μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, Διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Π. Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας.
Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Σπούδασε ιατρική στo Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος στην Γενεύη και εργάστηκε για ένδεκα χρόνια στις εκεί πανεπιστημιακές κλινικές, όπου και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Η διδασκαλία των G. Garrone, R. Tissot, A. Andreoli, J. P. Junod, A. Gunn-Sechehaye και άλλων πάνω στις ψυχικές διαταραχές αλλά και στην σχέση ασθενούς και γιατρού υπήρξε καθοριστική. Στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στους F. Pasche, R. Diatkine, A. Green, M. Fain, O. Flournoy, G. Mercier, Ά. Ποταμιάνου και άλλους σημαντικούς ψυχαναλυτές. Είναι διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε διευθυντής εκπαίδευσης, και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος, και διετέλεσε πρόεδρος, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και τακτικό μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων- P. Marty. Για περισσότερο από τριάντα χρόνια εργάζεται με καρκινοπαθείς ως ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ως επόπτης σε ογκολογικές και ψυχο-ογκολογικές υπηρεσίες. Οι κλινικές και οι θεωρητικές του έρευνες σε αυτό το πεδίο έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής και έχουν ανακοινωθεί σε πλήθος σχετικών συνεδρίων.
Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΠΑΔΑ
Η Δήμητρα-Δώρα Τελώνη, ΜΑ, PhD είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην πρόληψη και θεραπεία εξαρτησιογόνων ουσιών και στην κοινωνική υποστήριξη ατόμων με καρκίνο και τις οικογένειες τους. Από το 2006 έως και σήμερα διδάσκει σε τμήματα κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα και έχει δώσει σειρά διαλέξεων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ριζοσπαστική και κριτική κοινωνική εργασία, κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνικά κινήματα, φτώχεια και κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά δικαιώματα και συνηγορία. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κοινωνική Λειτουργός MSc, Ψυχοθεραπεύρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Η Κλαίρη Τζιομάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γαβριά Άρτας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας (2003). Σπούδασε Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (2015) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά, Εφήβους και Οικογένεια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2018). Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός (2004 -2007) στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και την Κίνηση «Πρόταση», ως εξωτερική συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πατρών (2007 – 2011). Από το 2007 ως σήμερα εργάζεται ως επιστημονικά υπεύθυνη στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.
Ψυχολόγος Υγείας, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
Η Φρόσω Τζιντζηροπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ψυχολογία της Υγείας. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και στη Διαλεκτική – Συμπεριφορική Θεραπεία από το The Linehan Institute- Behavioral Tech. Είναι Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», συντονίστρια ψυχοθεραπευτικών ομάδων ογκολογικών ασθενών και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Από το 2014 είναι μέλος ομάδας θεραπευτών στο τμήμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη κοινωνικής υπηρεσίας Συλλόγου “Κ.Ε.Φ.Ι.”
Οι βασικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές συνεχίζονται στο «ΠΜΣ Δημόσιας Υγείας-Επιστήμη και Πολιτικές Δημόσιας Υγείας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κάτοχος «Εξειδίκευσης στην κατ΄ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.ΦΙ.) Αθηνών από το 2018 μέχρι και σήμερα. Έχει εργαστεί στο Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» ως χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. Νοσηλεία με σκοπό την ψυχο-κοινωνική και ιατρονοσηλευτική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών κατ’ οίκον, στο Πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς τελικού σταδίου με σκοπό την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας, ενημέρωση δικαιωμάτων & διεκπεραίωση αναγκών προνοιακού τύπου. Έχει διεξάγεισεμινάριο διαχείρισης στρες και αποφυγή επαγγελματικής εξουθένωσης σε ογκολογικούς νοσηλευτές. Ακόμα, έχει σχεδιάσει και συντόνισε εξ αποστάσεως σεμινάριο κατάρτισης για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής εργασίας που εργάζονται για τους Συλλόγους Ασθενών ανά την Περιφέρεια «Βασικές αρχές ψυχολογικής υποστήριξης ογκολογικών, χρόνιων ασθενών και των οικείων τους. Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση». Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη συντονίστρια της ομάδας εκπαίδευσης νέων εθελοντών του Συλλόγου και η προετοιμασία τους για υποστήριξη στα Νοσοκομεία και στο Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός Υγείας» ως χορηγία του Ιδρύματος ΤΙΜΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) με σκοπό την κοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών.