Σεμινάρια εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης των άτυπων φροντιστών ασθενών με κάθε μορφής καρκίνο, οι φροντιστές, λαμβάνουν:

  • χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση από γιατρούς και ειδικούς σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών (π.χ. φροντίδα χειρουργικού τραύματος, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασκήσεις για το λεμφοίδημα, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου κλπ) και με τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο (επιδόματα, πιστοποιήσεις)
  • συμβουλευτική καθοδήγηση για τη διατροφή των ιδίων και των ασθενών, όπως επίσης για τη διαχείριση του συναισθηματικού – ψυχολογικού φορτίου της φροντίδας, των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών τους, μέσα από τις εισηγήσεις ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών.

Ανώτατο όριο μελών κάθε ομάδας σεμιναρίων: 20 άτομα

Συχνότητα συναντήσεων: 1 έως 2 φορές την εβδομάδα .

Ο κάθε κύκλος εκπαίδευσης θα είναι αυτοτελής.

Έναρξη επόμενου κύκλου: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των σεμιναρίων, επικοινωνήστε στο 2610 22 22 74

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου
Παρενέργειες των θεραπειών – Ακτινοθεραπεία
Εισηγητής:
Δημήτρης Καρδαμάκης – Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου
Ιατρικά θέματα – Διαχείριση του καρκινικού πόνου
Εισηγήτρια:
Σουζάνα Αμπτουλάχ – Παθολόγος Ογκολόγος, MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α’, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες φροντιστών – advocacy
Εισηγήτρια::
Κλαίρη Τζιομάκη Κοινωνική λειτουργός – Σοφία Μέρμελα – παρ’ Αρείω Πάγω, MSc. Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου
Νοσηλευτικές οδηγίες για φροντίδα ασθενών
Εισηγήτρια:
Ιουλία Κουκουρίκου – Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
Διαχείριση λεμφοιδήματος – Ασκήσεις στο σπίτι
Εισηγήτρια:
Ιωάννα Μπαγιωνέτα – Φυσικοθεραπεύτρια, Γεν. Νοσοκ. Ανατολικής Αχαΐας – Ν.Μ. Αιγίου

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
Παρενέργειες των θεραπειών – Χημειοθεραπεία
Εισηγήτρια:
Αθηνά Χριστοπούλου – Παθολόγος – Ογκολόγος , Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας»

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Συμβουλές για τη διατροφή ασθενών και φροντιστών
Εισηγήτρια:
Ιωάννα Παρτσαλάκη – Διαιτολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου
Διαχείριση των παιδιών σε σχέση με τον καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή
Εισηγήτρια:
Γεωργία Πανίτσα – Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια

Κλαίρη Τζιομάκη
Η Κλαίρη Τζιομάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γαβριά Άρτας. Από το 2000 ζει στην Πάτρα. Σπούδασε κοινωνική εργασία (2003), συστημική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία (2015) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική κοινωνική εργασία (2018).
Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός (2004) στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και την Κίνηση «Πρόταση» και από το 2007 ως σήμερα ως επιστημονικά υπεύθυνη στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Σουζάνα Αμπντουλαχ
Η Σουζάνα Αμπντουλάχ γεννήθηκε στην Αττική και τώρα ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Κατέχει τη θέση της Επιμελήτριας Α΄ Παθολογίας – Ογκολογίας στο Ογκολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ).
Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή Carol Davila, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα”.
Κατέχει επίσης τίτλο Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: “Μελέτη απόπτωσης στο καρκίνο του στομάχου” υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας Ν. Τσαβαρή.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ογκολογικό Ιατρείο στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας Γ.Ν.Α ΛΑΪΚΟ και κατείχε έως το 2016 μόνιμη θέση εργασίας στο τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lund/Malmö της Σουηδίας.

Ιουλία Κουκουρίκου
Η Ιουλία Κουκουρίκου ζει και εργάζεται στη Πάτρα. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, Σχολή Νοσηλευτικής και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διαχείριση Γήρανσης και Χρονίων Νοσημάτων», της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π).
Έχει εργαστεί στο νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» και στο νοσοκομείο «ΚΑΤ» της Αθήνας, καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής. Έχει λάβει συμμετοχή σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια ως ομιλήτρια και σύνεδρος.

Αθηνά Χριστοπούλου
Η Αθηνά. Κ. Χριστοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πατρών και εργάζεται ως Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – Υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας».
Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της ξεκινά ως Λέκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Μontpellier στη Γαλλία, αναλαμβάνοντας και την εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Montpellier. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ωρομίσθια καθηγήτρια του ΙΕΚ Μεσολογγίου στη Νοσηλευτική ογκολογικών παθήσεων. Έχει διατελέσει Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών και μέχρι σήμερα κατέχει ενεργό συμμέτοχη στα εκπαιδευτικά μαθήματα στη ΜΧΜ του νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Η νοσοκομειακή σταδιοδρομία της ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Αρχικά ως Επιμελήτρια Β’ Παθολογίας – Ογκολογίας στη Μ Χ Μ Ο του νοσοκομείου. Έπειτα ως τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής και εν συνεχεία ως επιμελήτρια Α’ παθολογίας – Ογκολογίας στην Μ Χ Μ Θ του νοσοκομείου. Εργάστηκε επίσης ως Διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογίας – Ογκολογίας στη Μ Χ Μ Θ και τέλος από το 2019 είναι επιστημονική και διοικητική υπεύθυνη της ογκολογικής μονάδας.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές κλινικές μελέτες γύρω από τον καρκίνο και έχει σημαντικές δημοσιεύσεις τόσο σε ξενόγλωσσα όσο και σε ελληνικά περιοδικά.

Δημήτρης Καρδαμάκης
Ο Δημήτρης Καρδαμάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολής Αθηνών, ειδικεύθηκε στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία στην Αγγλία, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το Νοέμβριο του 1991 εκλέχθηκε λέκτορας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και υπηρετεί σήμερα ως τακτικός Καθηγητής Ιατρικής και από το 2014 ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει σε ελληνικά και ξένα βιβλία Ογκολογίας, ενώ το 2009 επιμελήθηκε βιβλίο του οίκου Springer σχετικού με τις οστικές μεταστάσεις («Bone Metastases – A Translational and Clinical Approach».
Εκτός από το γνωστικό αντικείμενο της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, ασχολείται με θέματα γηριατρικής ογκολογίας και ιστορίας της ιατρικής. Είναι μέλος Ομάδων εργασίας του Υπουργείου Υγείας και μέλος του Δ.Σ. πολλών Επιστημονικών Εταιρειών. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε θέματα Ακτινοθεραπείας σε Ευρωπαϊκά Όργανα.

Ιωάννα Μπαγιωνέτα
Η Ιωάννα Μπαγιωνέτα εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας Ν. Μ. Αιγίου. Κατέχει πτυχίο Φυσικοθεραπείας απο το ΑΤΕΙ Πατρών, με
εξειδίκευση και πιστοποίηση στην αναγνωρισμένη μέθοδο Vodder για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των οιδημάτων και στην μέτρηση συμπιεστικών ενδυμάτων για οιδήματα.
Αποτελεί Ιδρυτικό μέλος και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΛΕΣΟ για το Λεμφοίδημα, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου συνεδρίου που οργάνωσε η ομάδα, με μεγάλη επιτυχία, τον Μάρτιο του 2018.

Σοφία Μέρμελα
Η Σοφία Μέρμελα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Πτυχιούχος Νομικής ΕΚΠΑ. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το έτος 1995. Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Συνεργαζόμενη Δικηγόρος ΕΦΚΑ. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ιωάννα Παρτσαλάκη
Η Ιωάννα Παρτσαλάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Έχει δύο παιδιά και εργάζεται στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του Π.Γ.Ν.Π. από το 2003 ως Διαιτολόγος. Είναι πτυχιούχος του Χαροκοπείου Παν/μιου, κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα του Ιατρικού Τμήματος του Παν/μίου Πατρών και έχει λάβει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, χρήσιμες για τη θέση ευθύνης που κατέχει τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα της. Στα πλαίσια της Κλινικής Διαιτολογίας που ασκεί, μεταξύ των άλλων αντικειμένων, υποστηρίζει διατροφικά ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, διαμέσου της καλής συνεργασίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των αντίστοιχων Τμημάτων.

Γεωργία Πανίτσα
Η Γεωργία Πανίτσα είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχολόγος του Συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΪΑΣ όπου παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού και μελών της οικογένειάς τους, με ατομικές συνεδρίες, συνεδρίες ζεύγους και συντονισμό ομάδων. Είναι επίσης, συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και εκπαιδευμένη “Attached at the heart” Parent educator.

Ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών:

Μετά την ολοκλήρωση κύκλου σεμιναρίων (Δεκέμβριος 2022), θα δημιουργηθεί μία ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών (8 – 10 ατόμων έκαστη) , όπου θα μπορούν να προστίθενται νέα μέλη κατά τη βούλησή τους. Η ομάδα θα πραγματοποιεί συναντήσεις με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου. Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τα μέλη:

  • να διαχειριστούν το συναισθηματικό φορτίο που προκύπτει από την ασθένεια και τη φροντίδα του ασθενή
  • να ενισχύσουν τον ρόλο τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αίσθημα ασφάλειας και επάρκειας στις ανάγκες των ασθενών που φροντίζουν
  • να βιώσουν μέσα από την ασφαλή αλληλεπίδραση με άλλους φροντιστές την αίσθηση του «μοιράζεσθαι και ανήκειν»

Φροντιστές γυναικών με καρκίνο που παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του “Σύμμαχοι Φροντίδας” είπαν…

“Το σεμινάριο ήταν πολύ χρήσιμο, με βοήθησε σε πρακτικά θέματα, πώς να μπορώ να βοηθώ καλύτερα τον άνθρωπό μου”

“Το πιο σημαντικό είναι ότι ένιωσα πως κάποιος φρόντισε κι εμένα”

“Αισθάνομαι άνθρωπος. Κομμάτι μιας δυνατής ομάδας που αγαπά κ εκτιμά τη ζωή”

“Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Άλμα Ζωής Πάτρας για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς και στους εξαιρετικούς ιατρούς που εξηγούν απλά, κατανοητά και με μεγάλη ευαισθησία τα μεγάλα προβλήματα των ασθενών και την αντιμετώπιση τους. Ευχαριστούμε!”

“Η εμπειρία αυτών των ανθρώπων, εισηγητών, φροντιστών και ασθενών, είναι αυτό που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε”