Report: 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ 21/11/17

Report: 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ 21/11/17

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ

PATIENTS IN POWER

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, Αθήνα

Το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η περίθαλψη και οι ειδικές συνθήκες στην περιφέρεια και η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες ήταν τα κύρια θέματα του Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών “Patients in power” που πραγματοποιήθηκε φέτος για 6η συνεχή χρονιά στην Αθήνα και στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και σύλλογοι ασθενών από όλη των χώρα.

Με μια σύντομη αλλά ολοκληρωμένη αναφορά στο project της ανασυγκρότησης των αυτοτελών γραφείων προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών  Υπηρεσιών Υγείας, που έχει ήδη ξεκινήσει, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών ‘Ηπατος Ελλάδας «Προμηθέας»,  και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υγείας ,κος  Γ.Καλαμίτσης.

Στην συνέχεια ακολούθησε ο καθιερωμένος τα τρία τελευταία χρόνια, όσα και η θητεία του, χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, κου Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος αναφέρθηκε στην δύσκολη εξίσωση που έχει να επιλύσει ισορροπώντας το Σύστημα Υγείας, που πρέπει να προσφερθεί στον πολίτη, με την μειωμένη χρηματοδότηση, τα δημοσιονομικά και την λιτότητα. Μετά τον χαιρετισμό δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων από τους εκπροσώπους των ασθενών για πολλά φλέγοντα θέματα υγείας με προεξάρχον,  το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα και που επιλαμβάνεται πολλών θεμάτων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για τα φάρμακα για την ποιοτική αξιολόγηση τους, για την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ. Ο Υπουργός, πάντως, ανάμεσα στα άλλα, υποσχέθηκε πρόσβαση στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα και φόρμουλα συμμετοχής των ασθενών στο σχεδιασμό της Υγείας και την διοίκηση της.

Έντονη και φέτος η τάση για την δημιουργία  ένωσης όλων των συλλόγων, όλων των παθήσεων, κάτω από μια ομοσπονδία – ομπρέλα. Συζητήθηκε η αντίστοιχη εμπειρία της Βουλγαρίας, ενώ ο Κυριάκος Σουλιώτης υπέρμαχος, από πολλών ετών, της ιδέας, ανέφερε πως αντιμετωπίζονται και πόσο σπουδαίες είναι οι αντίστοιχες οργανώσεις στην Ευρώπη γενικότερα. Τόνισε ότι η ενδυνάμωση των ασθενών, η οποία θα προέλθει από μια τέτοια ένωση είναι μονόδρομος για την προσβασιμότητα των ασθενών στα κέντρα αποφάσεων για τα θέματα υγείας τους.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί τον σχεδιασμό της Υγείας.  Ο  Σταμάτης Βαρδερός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ανέπτυξε τις θέσεις και τους οραματισμούς του Υπουργείου σχετικά με την οργάνωση της Π.Φ.Υ., την σημασία της για όλο το σύστημα της Υγείας και τον ρόλο των ασθενών σε αυτές. Στον αντίποδα τόσο ο Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και η Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ι.Σ.Πάτρας και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για σημεία και στρεβλώσεις του νομοσχεδίου, όπως σχετικά με την κατανομή των δαπανών υγείας και την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της πρόληψης και με την πρόσβαση των χρόνιων νοσημάτων  στο Π.Φ.Υ. Ο Dr. Silviu Domente, επικεφαλής του Π.Ο.Υ στην Αθήνα μίλησε για νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες που προκύπτουν σε ένα σύστημα που αλλάζει σιγά-σιγά και ανακατευθύνεται και κατονόμασε ως τέτοιες την Υγεία για όλους σε όλες τις ηλικίες, την 24ωρη πρόσβαση των ασθενών, την ισότητα στην πρόσβαση, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στην θεραπεία σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα, ενώ ανέφερε ευρωπαϊκά παραδείγματα που είναι πρωτοπόρα στην οργάνωση της υγείας, όπως η Σκωτία.

Το επόμενο πάνελ συζήτησης κινήθηκε γύρω από την οργάνωση και λειτουργία του Συστήματος Υγείας εκτός Αθηνών και τα ειδικά θέματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην περιφέρεια. Η κα Ελένη Μαυρομάττη, Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε στο τρόπο που ενήργησε στην δική της Υγειονομική Περιφέρεια και το πώς οργανώθηκε και αναπτύχθηκε το Σύστημα Υγείας εκεί σε τοπικό επίπεδο. Εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών και ιατροί από τα νησιά μίλησαν για τα ειδικά και σημαντικά ζητήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν στην νησιωτική, ιδιαίτερα, Ελλάδα και τις συνέργειες που πρέπει να αναπτύσσονται  και τις διασυνδέσεις των μικρότερων τοπικών νοσοκομείων και μονάδων υγείας με τα μεγαλύτερα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Φλέγον ζήτημα της εποχής για την κοινωνία ήταν η πρόσβαση των ασθενών, στα φάρμακα και τις θεραπείες.  Μεγάλο αριθμό ερωτήσεων σχετικών με το θέμα δέχθηκε ο γραμματέας του Υπουργείου Υγείας , Γ.Γιαννόπουλοςς, ιδιαίτερα για τις ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα που παρουσιάσθηκαν αυτές τις μέρες σε πολλά νοσοκομεία σε όλη την έκταση της χώρας και ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έχει ήδη αυξήσει τους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, όπου παρουσιάσθηκε το πρόβλημα. Μίλησε επίσης για το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, τα μητρώα καρκίνου, και τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, που θεσμοθετούνται με το νέο νομοσχέδιο.  Υποσχέθηκε και αυτός με την σειρά του, όπως και ο Υπουργός νωρίτερα, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία με βάση επιστημονικά κριτήρια. Τα ζητήματα από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, που ως ένας πόλος χρηματοδότησης του ΔΣΥ με τα rebate και claw back, έχει φθάσει σε οριακό σημείο τα τελευταία χρόνια, έθεσαν εκπρόσωποι της. Η βίαιη προσαρμογή των θεμάτων και δαπανών Υγείας με τα δημοσιονομικά κριτήρια δημιούργησαν μια κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο Σύστημα Υγείας, υποστήριξε ο Γιώργος Καπετανάκης, γραμματέας της ΕΛΛΟΚ, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαίο και θετικό βήμα την σωστή διαπραγμάτευση.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του προνοιακού κράτους, στα Κέντρα Κοινότητας, που θα αντικαταστήσουν τα ΚΕΠΑ, στον νέο ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας και στην όλη ανασυγκρότηση του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, που επιχειρείται και είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τις αρχές του 2018.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τελική ενότητα για τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτύξει διάφορες οργανώσεις ασθενών και τον τρόπο που κινήθηκαν και στήριξαν τις πρωτοβουλίες τους, καθώς και την απήχηση που είχαν αυτές στην τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία. Ξεχωριστές η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Εκεί ακούσαμε για το πρόγραμμα που εφαρμόζει για πολλά χρόνια, το  Αγκαλιάζω, για ενημέρωση σχετικά με το μελάνωμα. Ενημερωθήκαμε για την ψηφιακή πλατφόρμα για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού W4Life, για την συνέργεια συλλόγων από όλη την χώρα με στόχο την ίδρυση Ομοσπονδίας Ρευματοπαθών και την ενδυνάμωση της φωνή τους, για την χρήση ειδικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την βελτίωση της ποιότητας των ασθενών με Alzheimer.

Η κα Ελισάβετ Γεωργίου, Ψυχολόγος, Συντονίστρια προγράμματος και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Αργολίδας «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα και στην υλοποίηση της ως πρόγραμμα του Συλλόγου της: την εκπαίδευση καρκινοπαθών ελευθέρων νόσου ως εθελοντών φροντιστών υγείας για άλλους καρκινοπαθείς. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5 κύκλοι εκπαίδευσης και έχουν εκπαιδευθεί 60 εθελοντές.

Εκπρόσωποι της EUPATI, της Ευρωπαϊκης Ακαδημίας Ασθενών, που πλέον έχει ξεκινήσει η παρουσία της και στην χώρα μας, μας ενημέρωσαν για την δουλειά που γίνεται εκεί, σχετικά με την εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών  για τα δικαιώματα τους και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στην Υγεία.

Μέσα από τα συνέδρια αυτά που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια, γίνεται πλέον εμφανές ότι οι ασθενείς θα κληθούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Είναι κάτι που αντιλαμβάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι ίδιοι, οι ασθενείς, διαφαίνεται ξεκάθαρα πια ότι αρχίζουν να αισθάνονται την δύναμη τους, αλλά και την δύναμη της σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης,  να αποκτούν σιγουριά και με σταθερά βήματα  να τολμούν να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει.

Το φετινό συνέδριο είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια και διοργανώθηκε σε μια στιγμή που αλλάζουν πολλά στην Υγεία, ενώ σημαντικά ζητήματα, όπως η έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων, ήταν σε εξέλιξη. Πρέπει να σημειωθεί η αδιάλλειπτη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθ’όλη την διάρκεια του συνεδρίου, και η προθυμία, από την μεριά τους,  να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν, ανεξαρτήτως βεβαίως, αν ικανοποίησαν ή όχι το σύνολο των συμμετεχόντων ή και κάποιους από αυτούς.

Report: Αγγελική Στεφανάκη – Tαμίας Δ.Σ. Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού  ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας