Report – 3ο Ετήσιο Συνέδριο Στελεχών ΕΛΛ.Ο.Κ.

Report – 3ο Ετήσιο Συνέδριο Στελεχών ΕΛΛ.Ο.Κ.

3ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΟΚ

1-3 Φεβρουαρίου 2019

Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC, Αθήνα

Με την βεβαιότητα ότι «Θα ακουστεί η φωνή μας», ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ξεχωριστό συνέδριο, που διοργάνωσε, άψογα όπως πάντα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

«Να ακουστεί η φωνή μας», ο διακαής πόθος των ογκολογικών ασθενών, και γενεσιουργός αιτία της ιδρύσεως κάθε συλλόγου ογκολογικών ασθενών και βέβαια και της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. «Θα ακουστεί η φωνή μας», λοιπόν,  και με κάθε τρόπο διατρανώνουμε την θέληση μας να αγωνιστούμε γι αυτό. «Θα ακουσθεί η φωνή μας» για τα φάρμακα, τις θεραπείες, τις επιτροπές , τις πολιτικές Υγείας. Η ΕΛΛ.Ο.Κ. προχωρά δυνατά, συντονισμένα και συστηματικά, γιατί οι ασθενείς, έχουμε δικαιώματα, έχουμε θέσεις, συμμετέχουμε  και  αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και συνεργασίες, ακούμε τα σχέδια του Υπουργείου και των πολιτικών κομμάτων, αντιπαραθέτουμε τα επιχειρήματα και τις αλήθειες μας, ενημερωνόμαστε για όλα όσα μας αφορούν.

Τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μπουκοβίνα, Πρόεδρου της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ, , ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουν μειωθεί τα ποσοστά της θνησιμότητας των ασθενών που νοσούν με καρκίνο κατά 27% (στοιχεία από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία).

Θέματα όπως η διεθνής πρωτοβουλία All. Can,  τα προβλήματα των θεραπειών  του καρκίνου, η έλλειψη Εθνικών Μητρώων  Νεοπλασιών και οι πρωτοβουλίες κατάρτισης Μητρώων Ασθενών, οι ευρύτερες συνεργασίες στον ογκολογικό χώρο με ιατρικές εταιρείες και τα οφέλη από αυτές, η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας καθώς και μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων για τις πολιτικές και τα προγράμματα υγείας  ήταν μερικά από τα θέματα που προσεγγίστηκαν με την δέουσα εγκυρότητα, προσοχή και φροντίδα.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία All.Can,  στην οποία περήφανα συμμετέχει η ΕΛΛ.Ο.Κ., είναι εδώ και αναπτύχθηκε για να μειώσει τους λανθασμένους χειρισμούς, την παραπληροφόρηση, τον μη απαραίτητο πόνο, να προσφέρει στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου και να βελτιώσει το συνολικό «μονοπάτι» της ασθένειας.

Οι θεραπείες του καρκίνου έχουν αρκετές και σοβαρές παρενέργειες και δημιουργούν δυσλειτουργίες , για τις οποίες πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο θεραπευόμενος, υποστήριξε ο νευρολόγος  κος Ανδρέας Αργυρίου, παρουσιάζοντας το σοβαρό ζήτημα της νευροτοξικότητας, που απασχολεί,  λιγότερο ή περισσότερο, σχεδόν το σύνολο των θεραπευόμενων ογκολογικών ασθενών.

Η σωστή αντιμετώπιση της διατροφής κατά την διάρκεια των θεραπειών και ο σημαντικός της ρόλος στην αποθεραπεία απετέλεσε ένα επίσης ιδιαίτερο και ενδιαφέρον πεδίο, για το οποίο υπάρχουν πολλοί μύθοι και δοξασίες, όπως υποστήριξε ο κος Γιάννης Γκιουλμπασάνης.  Τέλος τα συμπεράσματα της έρευνας για την Θρόμβωση, που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την ECPC και που πρέπει να προβληματίσουν άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους, παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ. και αντιπρόεδρος της ECPC, κα Καίτη Αποστολίδου. Αξίζει να σημειωθεί, για να καταδείξει και το μέγεθος της σοβαρότητας, ότι το 71% των ερωτηθέντων  δεν γνώριζαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν μεγαλύτερο του φυσιολογικού, κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης.

Θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που απασχολεί, αποτελεί η κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, χρόνιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, της Ιατρικής Κοινότητας και της ΕΛΛΟΚ. Την πρακτική που ακολούθησαν οι Βέλγοι για την κατάρτιση των Εθνικών Μητρώων Νεοπλασιών μέσα σε λίγα χρόνια και με την ελάχιστη χρηματοδότηση, περιέγραψε ο Marc Van Den Bulcke, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου του Βελγίου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ενώ  ακόμα, πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η πρωτοβουλία του ΕΜΑ για τα Μητρώα Ασθενών, μέσα από τα οποία θα αξιολογούνται τα φάρμακα στην χρήση τους πλέον, ένα θέμα που έχει μόνο να προσφέρει αποτελεσματικά, στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας μέσα από την χρήση της, μέσα από τους ίδιους τους ασθενείς που λαμβάνουν τις θεραπείες στην πράξη. Όσον αφορά στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κος Γιαννόπουλος Γ., μίλησε για το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και περιλαμβάνει τη σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, στο οποίο θα εμπεριέχεται Εθνικό Μητρών Νεοπλασιών και μεταξύ άλλων πρωτόκολλα για την παρηγορητική φροντίδα που θα περιέχουν και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναλγητικών και καναβοειδών.

Η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, οι γνωστές επιτροπές HTA, είναι θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο τον τομέα της Υγείας, αφού καταρτίζεται το νομοθετικό πλαίσιο και συγκροτούνται οι σχετικές επιτροπές. Η ΕΛΛΟΚ διεκδικεί δυνατά την θέση της μέσα σε αυτές προκειμένου να εκπροσωπήσει την μοναδική βιωματική γνώση που μόνο οι ίδιοι οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν για την κατάσταση τους, τα θέλω τους , τις ελπίδες τους και τις προτεραιότητες τους. Ο αν.καθηγητής εργαστηρίου και οικονομικών Υγείας, κος Βοζίκης, υποστήριξε και αιτιολόγησε την αναγκαιότητα και έθεσε το πλαίσιο της συμμετοχής αυτής.

Μοναδικά πλεονεκτήματα αναμένονται από την εξατομικευμένη θεραπεία, που έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά στην χώρα μας και την σταδιακή διείσδυση των βιο-ομοειδών, αν καταφέρουν να υπερπηδηθούν τα προβλήματα αλλά και οι αγκυλώσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας κυρίως.

Η ακροτελεύτια ενότητα του συνεδρίου φρόντισε γι άλλη μια φορά την επιμόρφωση των επιμέρους συλλόγων – μελών της ΕΛΛ.Ο.Κ. γύρω από θέματα οργάνωσης και λειτουργίας τους. Είναι ένα πεδίο που ενσωματώνεται πάντα στο συνέδριο και είναι άκρως βοηθητικό για τα μέλη. Φέτος οι κύριοι άξονες αυτής της ενότητας ήταν οι εθελοντές και η παρουσίαση της οργάνωσης του μητρώου μελών ενός συλλόγου.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου η ΕΛΛ.Ο.Κ. έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα για το 2019, και το φλουρί κέρδισε το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Το Συνέδριο του 2019 υπήρξε ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα της σημαντικής δουλειάς, που γίνεται από το ΔΣ της Ομοσπονδίας,  και της Προέδρου κας Καίτης Αποστολίδου.

Αγγελική  Στεφανάκη
Διαπιστευμένη αντιπρόσωπος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας στην ΕΛΛ.Ο.Κ.