Ολοκλήρωση του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας”- Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας

Ολοκλήρωση του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας”- Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας

Ολοκλήρωση του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας”*  Μάρτιος 2020 – Μάιος 2022

Το Έργο ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – «Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ:http://www.activecitizensfund.gr

Απολογισμός Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας”-Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους”

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Φροντιστών Ογκολογικών Ασθενών

Από την έναρξη του Έργου , τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τη λήξη τον Μάιο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 4 κύκλοι διαδικτυακών σεμιναρίων εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης των άτυπων φροντιστών ασθενών με κάθε μορφής καρκίνο, κατά βάση γυναικών. Στα σεμινάρια αυτά οι φροντιστές έλαβαν:
χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση από γιατρούς και ειδικούς σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών (π.χ. φροντίδα χειρουργικού τραύματος, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασκήσεις για το λεμφοίδημα, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου κλπ) και με τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο (επιδόματα, πιστοποιήσεις),
συμβουλευτική καθοδήγηση για τη διατροφή των ιδίων και των ασθενών, όπως επίσης για τη διαχείριση του συναισθηματικού – ψυχολογικού φορτίου της φροντίδας, των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών τους, μέσα από τις εισηγήσεις ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 κύκλοι σεμιναρίων με 40 εισηγήσεις και εκπαιδεύτηκαν 80 φροντιστές ογκολογικών ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα.

                                              

Ανοιχτή Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Φροντιστών Ογκολογικών Ασθενών

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων (Ιούνιος 2020), δημιουργήθηκε η ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών, όπου θα μπορούσαν να προστίθενται νέα μέλη κατά τη βούλησή τους.
Η ομάδα πραγματοποίησε συνολικά 39 συναντήσεις με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου. Στόχος της ομάδας ήταν να βοηθήσει τα μέλη:
να διαχειριστούν το συναισθηματικό φορτίο που προκύπτει από την ασθένεια και τη φροντίδα του ασθενή.
να ενισχύσουν τον ρόλο τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αίσθημα ασφάλειας και επάρκειας στις ανάγκες των ασθενών που φροντίζουν.
να βιώσουν μέσα από την ασφαλή αλληλεπίδραση με άλλους φροντιστές την αίσθηση του «μοιράζεσθαι και ανήκειν»

Ενημερωτικές Εκδηλώσεις σε Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο του Έργου πραγματοποιήθηκαν:
4 Δια Ζώσης ενημερωτικές εκδηλώσεις στους Δήμους Ζαχάρως, Γαστούνης, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου.
5 Διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις με Live Προβολή σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Αγρινίου, Ήλιδας (Αμαλιάδα), Ερυμάνθου(Χαλανδρίτσα) .
2 Ενημερωτικές Τηλεοπτικές Εκπομπές στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΟΡΤ TV και ΑΧΕΛΩΟΣ TV με προβολή στους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα.

                      

 

 

Capacity Building 

1 .Διαδικτυακό Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία

Το Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2021στο πλαίσιο των δράσεων για ανάπτυξη και ενδυνάμωση δεξιοτήτων – Capacity Building του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φροντιστών τους», που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Active citizens fund.
Πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί η ψυχοκοινωνική διάσταση του καρκίνου σε όλα τα στάδια της νόσου.
Παράλληλα συμβάλλαμε στην εκπαίδευση των απασχολούμενων στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας.
Στην εμπλοκή και στην αξιοποίηση όλων των δομών για τον καρκίνο (επιστημονικές εταιρίες, ογκολογικά τμήματα, συλλόγους ασθενών, κοινωνικές και ψυχολογικές υπηρεσίες κ.α.), στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας ως σημαντικού πυλώνα της αντιμετώπισης του καρκίνου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους, αλλά και στην δημιουργία ενός δικτύου της ογκολογικής κοινότητας για την ψυχοκοινωνική ογκολογία.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής:

1. Διάγνωση και Αντιμετώπιση
2. Η ζωή μετά τον καρκίνο: Survivorship
3. Οικογένεια και φροντιστές
4. Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η συνηγορία των ασθενών
5. Palliative care- Ανακουφιστική φροντίδα
6. Θάνατος και Πένθος

Το Συνέδριο είχε απήχηση σε πάνω από 8.000 άτομα μέσα από την διαδικτυακή προβολή στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φροντιστών τους» μας δόθηκε από το Πρόγραμμα Active citizens fund η δυνατότητα εκπαιδεύσεων και εκμάθησης δεξιοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα μέσα στη διάρκεια των δυο ετών το ΔΣ, μέλη και οι εργαζόμενες του Συλλόγου παρακολούθησαν τα εξής εκπαιδευτικά Προγράμματα:

2. «HRM Best Practices»- Απρίλιος – Ιούνιος 2020
Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των μελών του ΔΣ και των εργαζομένων του Συλλόγου σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου καθώς και την ανάπτυξη των εργαζομένων και των εθελοντών.

3. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»- (digital transformation)- Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2022

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μελών του ΔΣ και των εργαζομένων του Συλλόγου σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου.

4. «Συντονισμός και Δυναμική της Ομάδας»- Φεβρουάριος 2022
Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εμπλοκή σε διοικητικά και οργανωτικά θέματα ατόμων- μελών που θα ήθελαν να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στο σύλλογο.

Οδηγός Φροντιστών Ογκολογικών Ασθενών

Συμπληρωματικά, της εκπαίδευσης των φροντιστών δημιουργήθηκε ο Οδηγός Φροντιστών Ογκολογικών Ασθενών με σκοπό την αποτύπωση του εκπαιδευτικού υλικού των σεμιναρίων και η διάθεσή του σε όσο το δυνατό περισσότερους φροντιστές. Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι εισηγητές της κάθε μιας θεματολογίας, παρουσιάζοντας έτσι όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που έχει ανάγκη να γνωρίζει ένας φροντιστής.

Μαρτυρίες – αξιολογήσεις των σεμιναρίων από ωφελούμενους

Φροντιστές γυναικών με καρκίνο που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του “Σύμμαχοι Φροντίδας” είπαν…
“Το σεμινάριο ήταν πολύ χρήσιμο, με βοήθησε σε πρακτικά θέματα, πώς να μπορώ να βοηθώ καλύτερα τον άνθρωπό μου”
“Το πιο σημαντικό είναι ότι ένιωσα πως κάποιος φρόντισε κι εμένα”
“Αισθάνομαι άνθρωπος. Κομμάτι μιας δυνατής ομάδας που αγαπά κ εκτιμά τη ζωή”
“Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Άλμα Ζωής Πάτρας για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς και στους εξαιρετικούς ιατρούς που εξηγούν απλά, κατανοητά και με μεγάλη ευαισθησία τα μεγάλα προβλήματα των ασθενών και την αντιμετώπιση τους. Ευχαριστούμε!”
“Η εμπειρία αυτών των ανθρώπων, εισηγητών, φροντιστών και ασθενών, είναι αυτό που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε”

Σε αυτό το ταξίδι είχαμε δίπλα μας εξαιρετικούς συνοδοιπόρους, τους εισηγητές, των σεμιναρίων που μας μετέφεραν όλη τη γνώση και την εμπειρία τους. Ευχαριστούμε θερμά τους: κ. Σουζάνα Αμπτουλάχ, κ. Παναγιώτα Γούλα, κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, κ. Τζουλια Κουκουρικου, κ. Σοφία Μέρμελα, κ. Ιωάννα Μπαγιωνέτα, κ. Γεωργία Πανίτσα, κ. Ιωάννα Παρτσαλάκη, κ. Κλαίρη Τζιομάκη και την κ. Αθηνά Χριστοπούλου.

Ευχαριστούμε θερμά την Εφημερίδα Πελοπόννησος ως Χορηγό Επικοινωνίας του Έργου.
Ευχαριστούμε επίσης και ολόκληρο τον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο του Νομού Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που συνέβαλε στην επικοινωνία των δράσεων του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας, δημοσιεύοντας σε όλο αυτό το διάστημα τα Δελτία Τύπου του Φορέα μας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και την πολύτιμη βοήθεια των δημοσιογράφων Πέλυ Μπεβούδα, Δήμητρα Λαοπόδη και Μαρία Καλπουζάνη για την βιντεοσκόπηση των τηλεοπτικών ενημερωτικών εκδηλώσεων και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ORT TV και Αχελώος Τηλεόραση για την προβολή αυτών.

Στην επιτυχή ολοκλήρωση του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας” συνέβαλε και μια ομάδα εξωτερικών συνεργατών με την παροχή της πολύτιμης τεχνογνωσίας τους, ο καθένας στο δικό του αντικείμενο. Ευχαριστούμε θερμά τους : Simos Graphic Arts & Design για την γραφιστική επιμέλεια του υλικού επικοινωνίας του Έργου, την InterMediaΚT (Κόμβος Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης) για την εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη των διαδικτυακών μας δράσεων, τον κ. Κώστα Φασουλά για την κινηματογράφηση του εξαιρετικού βίντεο για το έργο “Σύμμαχοι Φροντίδας” ,που βρίσκεται στη παρούσα ανάρτηση και των εκπαιδευτικών βίντεο που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, την κ. Ελισάβετ Γεωργίου για την εκπαίδευση που παρείχε σε ΔΣ, Μέλη και Εργαζόμενους του Φορέα μας σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, τον επί χρόνια συνεργάτη του Φορέα μας Forotek Αγαλιώτης για την πολύτιμη συμβολή του στη λογιστική διαχείριση του Έργου, την εταιρεία PixelDraw για τη διαχείριση της Ιστοσελίδας μας και ενημέρωση αυτής με το υλικό του Σύμμαχοι Φροντίδας, την εταιρεία T-Zed Productions για τη παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης του Συνεδρίου μας.

Στο πλαίσιο πραγματοποίησης των ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Δήμους ολόκληρης της ΠΔΕ συνεργαστήκαμε με τους κατά τόπους Δήμους, Φορείς , Συλλόγους, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με το καλύτερο τρόπο. Ευχαριστούμε θερμά τους : Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας, Δήμος Καλαβρύτων , Δήμος Αγρινίου & Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Αγρινίου & Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, Δήμος Ζαχάρως, Κέντρο Υγείας Γαστούνης Πηνειού, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ερυμάνθου, Δήμος Ήλιδας , 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Μεσολογγίου, Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Ναυπακτίας: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Πατρών κ. Δημήτρη Κούκουρα για τις ομιλίες που πραγματοποίησε σε όλους τους προαναφερθέντες δήμους, για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ένας πραγματικά φύλακας άγγελος του Συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την παραχώρηση της Αιγίδας και την 6η ΥΠΕ για την Στήριξη στην υλοποίηση των ενημερωτικών εκδηλώσεων.

O σχεδιασμός και η υλοποίηση του Έργου “Σύμμαχοι Φροντίδας” ξεκίνησε από μια ομάδα εργαζομένων και μελών του ΔΣ του Άλμα Ζωής Πάτρας. Στον τερματισμό μπορεί να μην είναι όλοι εδώ όμως ο καθένας έβαλε ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του για την υλοποίηση αυτού του Έργου. Η οραματίστρια αυτού του Έργου και ολόκληρου του Άλμα Ζωής Πάτρας ΛΙΟΛΙΩ ΚΟΛΥΠΕΡΑ , η Αγγελική Στεφανάκη, η Πάκυ Καραλή, η Ντέπυ Μαλλιώρη, η Ρένα Χυτοπούλου, η Κλαίρη Τζιομάκη, η Κατερίνα Λαμπρακοπούλου, η Γεωργία Πανίτσα, ,η Αναστασία Γκμπενόμπα και η Ελένη Μητροπούλου.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στου Φορείς που πίστεψαν σε αυτό το Έργο, μας εμπιστεύτηκαν για την υλοποίησή του και βοήθησαν να περάσει από τη θεωρία στη πράξη. Έτσι, ευγνωμονούμε τον Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό EEA and Norway Grants, το Πρόγραμμα Active citizens fund , τον Φορέα Διαχείρισης Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την κ. Μαρία Τσενέ -Βοηθός Διευθύντρια Προγράμματος Active citizens fund και τον Γιάγκο Αντίοχο- Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τη στενή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Ευχαριστούμε όλους και όλες και υποσχόμαστε εμείς στο Άλμα Ζωής Πάτρας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη γυναίκα που νοσεί με καρκίνο μαστού με κάθε δυνατό τρόπο.