Η προϊσταμένη της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, κ. Άννα Βήχα, για τον κορωνοϊό και τους ογκολογικούς ασθενείς

Η προϊσταμένη της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, κ. Άννα Βήχα, για τον κορωνοϊό και τους ογκολογικούς ασθενείς

Την εμπειρία, τις γνώσεις και τις συμβουλές της προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές τους μεταφέρει η Προϊσταμένη του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια», κ. Άννα Βήχα, σε μία σύντομη συνέντευξη. Σε μία περίοδο γεμάτη ανασφάλεια λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της επόμενης μέρας που είναι ακόμα πολύ αβέβαιη, εγείροντας μεγάλη ανησυχία για τους ασθενείς με καρκίνο, το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας σας μεταφέρει μία εικόνα μέσα από την ογκολογική κλινική του ΠΓΝΠ, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού.

Ευχαριστούμε θερμά την προϊσταμένη, κ. Άννα Βήχα, για το χρόνο που διέθεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά της.

Οι ασθενείς με καρκίνο εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες με κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19. Εκτός από τους γνωστούς στο ευρύ κοινό κανόνες υγιεινής, έχουν δοθεί στο Ογκολογικό Τμήμα ΠΓΝΠ περαιτέρω οδηγίες ασφαλείας για τη φροντίδα των ασθενών;

Από την έναρξη της πανδημίας οι ογκολογικοί ασθενείς είναι σε προτεραιότητα. Οι Ογκολόγοι όσο και οι Λοιμωξιολόγοι μοιράστηκαν μαζί μας οδηγίες για την ασφαλέστερη παραμονή των ασθενών στο Ογκολογικό Τμήμα και τη χορήγηση των θεραπειών τους. Και βέβαια υπάρχει συνεχής επικοινωνία και επιτήρηση για επανεκτίμηση και διαχείριση των συνθηκών.

Το ΠΓΝΠ είναι ένα νοσοκομείο που κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών με λοίμωξη από  Κορωνοιό. Τι άλλαξε στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών;

Επιγραμματικά θα σας αναφέρω κάποιες από τις άμεσες παρεμβάσεις που κάναμε.

 • Μεταφέραμε το ιατρείο συνταγογράφησης σε χώρο των τακτικών ιατρείων, τα οποία τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν αυτό το διάστημα και έτσι μειώσαμε την παραμονή των συνοδών στο Τμήμα.
 • Αναβάλαμε επισκέψεις στα τακτικά ογκολογικά ιατρεία όπου ήταν δυνατόν, ενώ υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με τους θεράποντες γιατρούς.
 • Έγινε προγραμματισμός των ιατρικών επισκέψεων σε χρονικά διαστήματα της μισής ώρας ώστε να μην συνωστίζονται στο χώρο.
 • Δόθηκε προτεραιότητα στους νέους ασθενείς.
 • Γίνεται χορήγηση υλικού ατομικής προστασίας σε ασθενείς και συνοδούς (μάσκα-γάντια) αν και οι περισσότεροι είναι εφοδιασμένοι.
 • Διατήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ όλων όσων προσέρχονται και παραμένουν για θεραπεία στο Τμήμα.
 • Οι θεραπείες γίνονται με ραντεβού ανάλογα με τη διάρκειά τους αν και πρέπει να αναφέρω πως μας πιέζουν χρονικά οι ασθενείς που έρχονται από νησιά, περνούν τη γέφυρα ή έρχονται από μακρινές αποστάσεις.. Ας μην ξεχνάμε και τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.
 • Αυξήσαμε την καθαριότητα στο Τμήμα καθώς υπάρχει πια και δεύτερο άτομο που ασχολείται διαρκώς με αντισηψία σε πόμολα και επιφάνειες.
 • Υπάρχει συνεχής παρουσία προσωπικού ασφάλειας του νοσοκομείου για τον έλεγχο των συνοδών και την παραμονή τους στο τμήμα.
 • Και βέβαια επισταμένη καθαριότητα μετά την αποχώρηση των ασθενών και των συνοδών.

Ποιες ανησυχίες και προβληματισμούς εκφράζουν οι ογκολογικοί ασθενείς μετά την έξαρση της πανδημίας; Ακολουθούν συστηματικά τις θεραπείες τους ή έχετε παρατηρήσει περιπτώσεις συνειδητής αποχής από αυτές λόγω φόβου προσέλευσης στο νοσοκομείο;

Στην αρχή υπήρχε μια σύγχυση  και μια σχετική αγωνία. Δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα και τελικά κανένας από τους ασθενείς μας δεν διέκοψε τη  θεραπεία του λόγω του ιού.

Πώς εκτιμάτε ότι θα βρει η επόμενη μέρα, αλλά και οι επόμενοι μήνες τους ασθενείς με καρκίνο;

Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Βήμα –βήμα. Όλα είναι καινούργια. Όλοι μας κάνουμε το καλύτερο. Ευελπιστούμε για το μέλλον.

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε από τη θέση της προϊσταμένης Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ στους ογκολογικούς ασθενείς και στους φροντιστές τους; Αν μπορούσατε να συνοψίσετε σε τρεις φράσεις τις συμβουλές σας, ποιες θα ήταν αυτές;

 1. Δεν θέλουμε χειροκροτήματα. Θέλουμε να μας βοηθάτε για να σας βοηθάμε. Να μας ακούτε.
 2. Ένας συνοδός σε κάθε ασθενή κι αυτός εκτός Τμήματος για το καλό όλων μας.
 3. Κατανόηση. Δουλεύουμε . Δεν είμαστε ρομπότ.