Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «OAC-Connect Us» με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής», «Φλόγα», «ΑγκαλιάΖΩ», Ξενώνα Ογκολογικών Ασθενών «ΕΛΠΙΔΑ» και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Πάτρας σας προσκαλούν στην 7η εκδήλωση «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο» με θέμα «Η Ανθρώπινη Ιατρική στα χρόνια νοσήματα» που διοργανώνουν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00-21.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστήμιου Πατρών.
Το συνοπτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:
18:00-18:20: Χαιρετισμοί
18:20-18:30: Παρουσίαση Π.Μ.Σ. Δημόσια Υγεία, πρόγραμμα OACCUs
18:30-18:40: Αριστείες των Πτυχιούχων ΠΜΣ
18:40-18:45: Παρουσίαση video για την επιβίωση από OACCUS
Προεδρείο: Απόστολος Βανταράκης, Μαρίνα Ριζογιάννη
18:45-19.00: Πως το κράτος μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο χρόνιο ασθενή, Χαράλαμπος
Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας
19:00-19:30: Ανθρώπινη Ιατρική και Τεχνοπολιτισμός, Αθανάσιος Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Τμήμα Αναίμακτης Καρδιολογίας, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης και συγγραφέας, Fellow International Association of Music and Medicine (IAMM).
19.30-20.30: Ας μιλήσουμε με τους ογκολογικούς ασθενείς
Ογκολογικοί ασθενείς σε ανοικτή συζήτηση με τους γιατρούς τους.
Εισαγωγή: Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
Συμμετέχουν ο καθηγητής παθολογίας – ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος, η διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου, ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής Δημήτριος Καρδαμάκης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, η προϊσταμένη του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Άννα Βήχα.
20:30: Βράβευση Χαράλαμπου Καλόφωνου από κ. Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρο Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας για την πολυετή προσφορά του στον ογκολογικό ασθενή.
20:45: Χορευτική Παράσταση «Κλεψύδρα» σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Υπευθ: Κάτια Σαβράμη, Αναπλ. Καθηγήτρια
21.00: Κλείσιμο Εκδήλωσης, δείπνο
ΟΜΙΛΗΤΕΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΙ
o Ασημακόπουλος Κων/νος,, Ομοτ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμ. Ιατρικής Παν/μιο Πατρών
o Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής, Τμ. Ιατρικής, Παν/μιο Πατρών, Δ/ντής ΠΜΣ Δημόσια Υγεία-Public Health, Πρόεδρος ΠΕΒ
o Βήχα Άννα, Προϊσταμένη Ογκολογικού Τμήματος, ΠΓΝΠ
o Δρίτσας Αθανάσιος, Καρδιολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Τμήμα Αναίμακτης Καρδιολογίας, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό, Κέντρο, Συνθέτης και συγγραφέας, Fellow International Association of Music and Medicine (IAMM)
o Καλόφωνος Χαράλαμπος, Ομοτ. Καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας, Τμ. Ιατρικής, Παν/μιο Πατρών
o Καπετανάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
o Καρδαμάκης Δημήτριος, Ομοτ. Καθηγητής Ακτινοθεραπείας, Τμ. Ιατρικής, Παν/μιο Πατρών
o Μπονάνος Χαράλαμπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας
o Ριζογιάννη Μαρίνα Αρχισυντάκτρια Εφημ. Πελοπόννησος
o Σαβράμη Κάτια Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμ. Θεατρικών Σπουδών, Παν/μιο Πατρών
o Σαριδάκη, Ζένια Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας
o Χριστοπούλου Αθηνά, Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγίου Ανδρέα»
Λίγα λόγια για το σκοπό της εκδήλωσης
Για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες του 21ου αι. είναι κεκτημένο ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτικής να προηγείται των θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων. Η Δημόσια υγεία είναι η μελέτη και η πρακτική αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία ενός πληθυσμού με αρωγούς την πολιτεία και τους επιστήμονες. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό πλαίσιο της νόσου και εστιάζει στη βελτίωση της υγείας σε όλη την κοινωνία. Η επίτευξη του στόχο της Δημόσιας υγείας είναι να βελτιώσει τη ζωή μέσα από τη πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου. Η Δημόσια υγεία “η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης της νόσου, η παράταση της ζωής και η προώθηση της υγείας, μέσω της οργανωμένης προσπάθειας και των συνειδητών επιλογών της κοινωνίας, των οργανισμών, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και των ατόμων”. Παράλληλα ακόμα και σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή δεν πρέπει να απεμπολείται το δικαίωμα της «Ανθρώπινης Ιατρικής» στον πληθυσμό και η οποία πρέπει να προστατεύει τον πληθυσμό. Η «Ανθρώπινη Ιατρική» στα χρόνια νοσήματα, λοιπόν στο προσκήνιο και ο ρόλος της στη Δημόσια Υγεία με στόχο τη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους που θα αναδεικνύει και θα λύνει τα ζητήματα της Δημόσιας υγείας των πολιτών με ανθρώπινη προσέγγιση.
Λίγα λόγια για το ΠΜΣ
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία ιδρύθηκε με την υπουργική απόφαση Αριθ. 124512/Β7/4-8-14 (ΦΕΚ 2221/18-8-14) μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (ΓΣΕΣ) του Τμήματος Ιατρικής (ΤΙ) της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ) (συνεδρία 620/20.1.2014), και απόφαση της Συγκλήτου με την ειδική σύνθεση του ΠΠ (συνεδρία 22.5.2014). Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στη παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας, και περιλαμβάνει τη μελέτη των σημαντικότερων σύγχρονων προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, τη μελέτη των τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισής τους κυρίως σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων.
Οργάνωση: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» και Ευρωπαϊκό πρόγραμμα OACCUs
Οργανωτική επιτροπή: Μισέντου, Καπνίσης, Σερμεντζέλη,
Επιστημονική Επιτροπή
Ακινόσογλου Κ., Βανταράκης Α., Γελαστοπούλου Ε., Γκέντζη Δ., Δημητρίου Γ., Καρδαμάκης Δ., Κολονίτσιου Φ., Λεοτσινίδης Μ., Σακελλαρόπουλος Γ., Σπυροπούλου Δ.,