Εθελοντικό Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας

Εθελοντικό Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας

Με μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση τίθεται και πάλι σε λειτουργία σήμερα , μετά από σχεδόν 3 χρόνια αναστολής λόγω της covid-19, το Εθελοντικό Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας του Άλμα Ζωής Πάτρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”.

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ και τον Διοικητή κο Δημήτριο Μπάκο, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα του νοσοκομείου για την θετική ανταπόκριση και την θερμή υποδοχή!

Η βασική αρχή του Reach to Recovery έγκειται στο ότι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση, ενθάρρυνση και υποστήριξη συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή. Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια και στην κοινή τους εμπειρία που εξασφαλίζει μια πραγματική κατανόηση και μια ουσιαστική επικοινωνία.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην ασθενή που μόλις έχει χειρουργηθεί ή που βρίσκεται σε θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί, να συζητήσει με μια εθελόντρια που έχει περάσει παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια. Ο δεσμός της κοινής εμπειρίας που αναπτύσσεται βοηθάει την ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματά της, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πόσο καιρό σου πήρε να συνέλθεις από το χειρουργείο;» αλλά και να αυξήσει την αισιοδοξία της μιας και της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον υγιή και λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι και η εθελόντρια η οποία αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης.

Οι εθελόντριες κατά τις επισκέψεις τους δίνουν έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου με χρήσιμες πληροφορίες για τη χημειοθεραπεία, τις ασκήσεις για το χέρι κ.α., όπως επίσης και έναν ειδικό μαστό κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.