Δ.Τ. ΕΛΛ.Ο.Κ. – Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος

Δ.Τ. ΕΛΛ.Ο.Κ. – Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος

Η ΕΛΛΟΚ συμμετέχει στη 5η Ευρωπαϊκή διοργάνωση της #MakeSenseCampaign

 • Η καμπάνια #MakeSenseCampaign διοργανώνει την 5η ετήσια εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και  τραχήλου (ΚΚ&Τ) σε όλη την Ευρώπη με θέμα την Υποστήριξη για την Επιβίωση 
 • Σχεδόν το 60% των ατόμων με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό διαγιγνώσκονται σε τοπικά προχωρημένο στάδιο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ,  συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck SocietyEHNS) και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient CoalitionECPC).

 Η 5η ετήσια εβδομάδα  #makesensecampaign, ορίσθηκε από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της, οι δράσεις που  θα υλοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της  αποκατάστασης των βλαβών  και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων ώστε να εξασφαλίζεται η η ποιότητας ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση.

«Η φροντίδα του στόματος από ογκολόγο – στοματολόγο,  θα συμβάλλει στη διατήρηση της «με την υγεία του στόματος συνδεόμενης» ποιότητας ζωής στον ογκολογικό ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου», επεσήμανε η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών.

Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν  στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

«Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία από την αρχή μέχρι και την αποκατάσταση και επανένταξή  του ασθενούς στην κοινωνική ζωή», δήλωσε η Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας, κα Αμάντα Ψυρρή.

«Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την χειρουργική ή/και  την χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα στην αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου  με κύριο στόχο την ίαση.  Ο καλός σχεδιασμός και η ακριβής εκτέλεσή της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και  κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους» τόνισε ο κος Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΕΕΑΟ-Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου  είναι πολύπλοκη  ασθένεια και με την καμπάνια Make Sense, επιχειρούμε να ενοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινότητα  των ιατρικών ειδικοτήτων που καλύπτουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου , ώστε να συνεχίσουν να αναζητούν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς” δήλωσε ο καθηγητής Rene Leemans, Πρόεδρος της EHNS, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ. “Αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο της θεραπείας δημιουργούν πολλές ελπίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υποστήριξη των ασθενών που επιζούν από την επιθετική αυτή μορφή καρκίνου απαιτεί μια εξίσου αποφασιστική, μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη προσέγγιση.”

Αυτή την εβδομάδα, υλοποιούνται δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη στην επιβίωση.

Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα το μήνα Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν:

 • Δημιουργία σελίδας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.
 • Ενημερωτική διημερίδα με θέμα

Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος 

22-23 Σεπτεμβρίου 2017,  Ξενοδοχείο Τιτάνια

 • Ενημερωτική καμπάνια στα social media για τα συμπτώματα καρκίνου κεφαλής & τραχήλου, το ρόλο του ιού HPV, την ανάγκη αποκατάστασης των βλαβών, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ασθενών
 • Κατάθεση πρότασης από την Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας προς το Υπουργείο Υγείας για την για την αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ
 • Πρόσκληση των ασθενών με ΚΚ&Τ και οικείων για συμμετοχή στη Ομάδα Εργασίας Ασθενών με Σπάνιους Καρκίνους
 • Δελτίο τύπου για την καμπάνια
 • Δελτίο τύπου με τα αποτελέσματα της διημερίδας

Παράλληλα η ΕΛΛΟΚ , κατά τη διάρκεια της Διημερίδας και στα πλαίσια του φετινού θέματος «Υποστήριξη για την Επιβίωση», θα παρουσιάσει στο Ελληνικό κοινό, τον Οδηγό Επιβίωσης στον Καρκίνο της ESMOuropean Society of Medical Oncology, ο οποίος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Συνέδριο της ESMO στη Μαδρίτη. Είναι τιμή μας να αναφέρουμε ότι διακεκριμένοι Έλληνες Ογκολόγοι (ΕΟΠΕ) και Εκπρόσωποι Ασθενών (ECPC), συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας και συγγραφής του οδηγού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υλοποιούμενες δράσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.ellok.org  και κάντε κλικ στο banner Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου και τον ιστότοπο: http://makesensecampaign.eu/el/– και κάντε κλικ στο διαδραστικό χάρτη δράσεων.

Η Διημερίδα διοργανώνεται με την μερική άνευ όρων ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒristolMyers Squibb  και Ν. Παπαποστόλου Α.Ε.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος

Τηλ. 6977340758

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας

Τηλ. 6944608385

 

Πληροφορίες  για τον Καρκίνο Κεφαλής Και Τραχήλου (Κκ&Τ)

Με τον όρο “Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου” περιγράφονται όλα τα είδη καρκίνου που διαγιγνώσκονται στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων του εσωτερικού του στόματος και της γλώσσας (“στοματική κοιλότητα”), του λαιμού (“φάρυγγας”) και του λάρυγγα. Εξαιρούνται οι περιοχές των ματιών, του εγκεφάλου, των αυτιών και του οισοφάγου. Αυτός ο τύπος καρκίνου συνήθως ξεκινά από τα φολιδωτά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν τους υγρούς βλεννογόνους εντός της κεφαλής και του λαιμού: Για παράδειγμα μέσα στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό.

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών.  Σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα, έχει τη μισή συχνότητα,  αλλά είναι δύο φορές περισσότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς  διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012, νούμερο το οποίο είναι ισοδύναμο με τη διπλάσια χωρητικότητα του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου. Είναι δυνατόν να  επιφέρει αναπηρία και ο επιθετικός χαρακτήρας του μπορεί να επηρεάσει μέχρι και οκτώ περιοχές της κεφαλής και του λαιμού.

Κάπνισμα, Αλκοόλ και ο ιός (HPV) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου :

 • Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
 • Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Ο υιός HPV σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Δυνατόν να προκαλέσει καρκίνους του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Το 60% των ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσιάζουν τοπική ασθένεια κατά τη διάγνωση και το 60% των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν από την ασθένεια εντός πέντε ετών. Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%. Η ενημέρωση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία. Παρόλα αυτά, τα συνολικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη βελτιωθεί αισθητά και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 27 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.

Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

Σχετικά με την Καμπάνια Make Sense  

H καμπάνια γιορτάζει με υπερηφάνεια τον 5ο χρόνο της στην Ευρώπη. Πολλές ομάδες εργάζονται ακούραστα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την εκτενέστερη ενημέρωση και την παροχή συναφούς και έγκαιρης πληροφόρησης και υλικού σε όσους το χρειάζονται.. Αυτό γίνεται μέσω διάφορων τοπικών δράσεων.

“Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχει καταφέρει η Εκστρατεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως, μεταξύ άλλων, την εξέταση περισσότερων από 35.000 ανθρώπων σε 592 κλινικές ανοικτές στο κοινό σε όλη την Ευρώπη και τη διοργάνωση τριών στρατηγικών συναντήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Δρ. Sat Parmar, Σύμβουλος, Κλινική Γνάθου/Κεφαλής και Τραχήλου, Νοσοκομείο Queen Elizabeth, Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο. “Οι συνεργασίες μας σε όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά η ακρογωνιαία λίθος της επιτυχίας μας. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τόση κινητοποίηση και ενδιαφέρον. Χωρίς τις συνεργασίες μας, δεν θα είχαμε πρόσβαση σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Στοχεύουμε ο πέμπτος χρόνος μας να είναι ο καλύτερος και ο σημαντικότερος”.

Η εκστρατεία Make Sense, η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Λαιμού (EHNS), στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.  Αυτό θα γίνει μέσω:

 • Εκπαίδευσης στην πρόληψη της ασθένειας
 • Καθοδήγησης στην αναγνώριση των ενδείξεων και των συμπτωμάτων της ασθένειας
 • Ενθάρρυνσης για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και παραπομπής σε θεραπεία

Οι δράσεις της φετινής χρονιάς περιλαμβάνουν

 • μια εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο,
 • μια συνεδρία στο 4ο Συνέδριο ORL-HNS (Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου) και
 • μια διάσκεψη Κορυφής με στόχο τη συζήτηση για την κατάσταση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου στην Ευρώπη, από κάθε ενδιαφερόμενο.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου- EHNS 

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου (EHNS) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός φορέας με έδρα το Βέλγιο. Τα μέλη της EHNS είναι άτομα, εθνικές και πολυεθνικές ενώσεις καθώς και ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, την εκπαίδευση και την θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και λαιμού σε όλη την Ευρώπη. Πρόθεση της EHNS είναι να προάγει την ανταλλαγή γνώσης σε όλους τους τομείς των νεοπλασματικών ασθενειών Κεφαλής και Τραχήλου καθώς και την επίτευξη υψηλού επιπέδου έρευνας, εκπαίδευσης, πρόληψης και θεραπείας. Για περισσότερες πληροφορίες για την εταιρία, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.ehns.org

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Προκαταρκτικό -distr