Σεμινάρια εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης των άτυπων φροντιστών ασθενών με κάθε μορφής καρκίνο, κατά βάση γυναικών. Στα σεμινάρια αυτά, τα οποία θα υλοποιηθούν σε 2 κύκλους 3μηνης διάρκειας κατ’ έτος (δηλαδή 4 αυτοτελείς κύκλοι συνολικά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου) οι φροντιστές, λαμβάνουν:

  • χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση από γιατρούς και ειδικούς σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών (π.χ. φροντίδα χειρουργικού τραύματος, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασκήσεις για το λεμφοίδημα, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου κλπ) και με τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο (επιδόματα, πιστοποιήσεις),
  • συμβουλευτική καθοδήγηση για τη διατροφή των ιδίων και των ασθενών, όπως επίσης για τη διαχείριση του συναισθηματικού – ψυχολογικού φορτίου της φροντίδας, των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών τους, μέσα από τις εισηγήσεις ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών.

Ανώτατο όριο μελών κάθε ομάδας σεμιναρίων: 20 άτομα

Συχνότητα συναντήσεων: 1 φορά την εβδομάδα.

Ο κάθε κύκλος εκπαίδευσης θα είναι αυτοτελής.

Για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των σεμιναρίων, επικοινωνήστε στο 2610 22 22 74

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου
Γνωριμία, σκοπός και στόχοι
Εισηγήτρια:
Κλαίρη Τζιομάκη – Κοινωνική λειτουργός, MSc. Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Συλλόγου.
Ιατρικά θέματα. Διαχείριση του καρκινικού πόνου
Εισηγήτρια:
Σουζάνα Αμπτουλάχ – Παθολόγος Ογκολόγος, MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α’, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου
Πρακτικές συμβουλές φροντίδας ασθενών
Εισηγήτρια:
Ιουλία Κουκουρίκου – Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου
Διαχείριση λεμφοιδήματος. Ασκήσεις στο σπίτι
Εισηγήτρια:
Ιωάννα Μπαγιωνέτα – Φυσικοθεραπεύτρια, Γεν. Νοσοκ. Ανατολικής Αχαΐας Ν. Μ. Αιγίου.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου
Παρενέργειες των θεραπειών
Εισηγητές:
Αθηνά Χριστοπούλου – Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας».
Δημήτρης Καρδαμάκης – Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου
Συμβουλές για τη διατροφή ασθενών και φροντιστών
Εισηγήτρια:
Ιωάννα Παρτσαλάκη – Διαιτολόγος / Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου
Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες φροντιστών – advocacy
Εισηγήτριες:
Κλαίρη Τζιομάκη – Κοινωνική λειτουργός, MSc. Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Συλλόγου.
Σοφία Μέρμελα – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MSc. Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου
Ο ρόλος και οι ανάγκες των φροντιστών των ογκολογικών ασθενών
Εισηγήτρια:
Παναγιώτα Γούλα – Ψυχίατρος / Ψυχοθεραπεύτρια.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου
Διαχείριση των παιδιών σε σχέση με τον καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή
Εισηγήτρια:
Γεωργία Πανίτσα – Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια / Οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου
Ανακουφιστική φροντίδα τελικού σταδίου
Εισηγήτρια:
Ιουλία Κουκουρίκου – Νοσηλεύτρια ΤΕ Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου
Βιωματικές εμπειρίες φροντιστών και ασθενών

Κλαίρη Τζιομάκη
Η Κλαίρη Τζιομάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γαβριά Άρτας. Από το 2000 ζει στην Πάτρα. Σπούδασε κοινωνική εργασία (2003), συστημική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία (2015) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική κοινωνική εργασία (2018).
Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός (2004) στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και την Κίνηση «Πρόταση» και από το 2007 ως σήμερα ως επιστημονικά υπεύθυνη στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Παναγιώτα Γούλα
Η Παναγιώτα Γούλα αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Πάτρας. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας και εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.
Εργάζεται ως ιατρός της κινητής μονάδας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.

Σουζάνα Αμπντουλαχ
Η Σουζάνα Αμπντουλάχ γεννήθηκε στην Αττική και τώρα ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Κατέχει τη θέση της Επιμελήτριας Α΄ Παθολογίας – Ογκολογίας στο Ογκολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ).
Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή Carol Davila, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα”.
Κατέχει επίσης τίτλο Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Μελέτη απόπτωσης στο καρκίνο του στομάχου” υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας Ν. Τσαβαρή.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ογκολογικό Ιατρείο στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας Γ.Ν.Α ΛΑΪΚΟ και κατείχε έως το 2016 μόνιμη θέση εργασίας στο τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lund/Malmö της Σουηδίας.

Ιουλία Κουκουρίκου
Η Ιουλία Κουκουρίκου ζει και εργάζεται στη Πάτρα. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, Σχολή Νοσηλευτικής και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διαχείριση Γήρανσης και Χρονίων Νοσημάτων», της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π).
Έχει εργαστεί στο νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ» και στο νοσοκομείο «ΚΑΤ» της Αθήνας, καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής. Έχει λάβει συμμετοχή σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια ως ομιλήτρια και σύνεδρος.

Αθηνά Χριστοπούλου
Η Αθηνά. Κ. Χριστοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πατρών και εργάζεται ως Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – Υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας».
Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της ξεκινά ως Λέκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Μontpellier στη Γαλλία, αναλαμβάνοντας και την εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Montpellier. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ωρομίσθια καθηγήτρια του ΙΕΚ Μεσολογγίου στη Νοσηλευτική ογκολογικών παθήσεων. Έχει διατελέσει Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών και μέχρι σήμερα κατέχει ενεργό συμμέτοχη στα εκπαιδευτικά μαθήματα στη ΜΧΜ του νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Η νοσοκομειακή σταδιοδρομία της ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ». Αρχικά ως Επιμελήτρια Β’ Παθολογίας – Ογκολογίας στη Μ Χ Μ Ο του νοσοκομείου. Έπειτα ως τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής και εν συνεχεία ως επιμελήτρια Α’ παθολογίας – Ογκολογίας στην Μ Χ Μ Θ του νοσοκομείου. Εργάστηκε επίσης ως Διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογίας – Ογκολογίας στη Μ Χ Μ Θ και τέλος από το 2019 είναι επιστημονική και διοικητική υπεύθυνη της ογκολογικής μονάδας.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές κλινικές μελέτες γύρω από τον καρκίνο και έχει σημαντικές δημοσιεύσεις τόσο σε ξενόγλωσσα όσο και σε ελληνικά περιοδικά.

Δημήτρης Καρδαμάκης
Ο Δημήτρης Καρδαμάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολής Αθηνών, ειδικεύθηκε στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία στην Αγγλία, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το Νοέμβριο του 1991 εκλέχθηκε λέκτορας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και υπηρετεί σήμερα ως τακτικός Καθηγητής Ιατρικής και από το 2014 ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει σε ελληνικά και ξένα βιβλία Ογκολογίας, ενώ το 2009 επιμελήθηκε βιβλίο του οίκου Springer σχετικού με τις οστικές μεταστάσεις («Bone Metastases – A Translational and Clinical Approach».
Εκτός από το γνωστικό αντικείμενο της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, ασχολείται με θέματα γηριατρικής ογκολογίας και ιστορίας της ιατρικής. Είναι μέλος Ομάδων εργασίας του Υπουργείου Υγείας και μέλος του Δ.Σ. πολλών Επιστημονικών Εταιρειών. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε θέματα Ακτινοθεραπείας σε Ευρωπαϊκά Όργανα.

Ιωάννα Μπαγιωνέτα
Η Ιωάννα Μπαγιωνέτα εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας Ν. Μ. Αιγίου. Κατέχει πτυχίο Φυσικοθεραπείας απο το ΑΤΕΙ Πατρών, με
εξειδίκευση και πιστοποίηση στην αναγνωρισμένη μέθοδο Vodder για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των οιδημάτων και στην μέτρηση συμπιεστικών ενδυμάτων για οιδήματα.
Αποτελεί Ιδρυτικό μέλος και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΛΕΣΟ για το Λεμφοίδημα, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου συνεδρίου που οργάνωσε η ομάδα, με μεγάλη επιτυχία, τον Μάρτιο του 2018.

Σοφία Μέρμελα
Η Σοφία Μέρμελα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Πτυχιούχος Νομικής ΕΚΠΑ. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το έτος 1995. Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Συνεργαζόμενη Δικηγόρος ΕΦΚΑ. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ιωάννα Παρτσαλάκη
Η Ιωάννα Παρτσαλάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Έχει δύο παιδιά και εργάζεται στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του Π.Γ.Ν.Π. από το 2003 ως Διαιτολόγος. Είναι πτυχιούχος του Χαροκοπείου Παν/μιου, κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα του Ιατρικού Τμήματος του Παν/μίου Πατρών και έχει λάβει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, χρήσιμες για τη θέση ευθύνης που κατέχει τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα της. Στα πλαίσια της Κλινικής Διαιτολογίας που ασκεί, μεταξύ των άλλων αντικειμένων, υποστηρίζει διατροφικά ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, διαμέσου της καλής συνεργασίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των αντίστοιχων Τμημάτων.

Γεωργία Πανίτσα
Η Γεωργία Πανίτσα είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχολόγος του Συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. ΑΧΑΪΑΣ όπου παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού και μελών της οικογένειάς τους, με ατομικές συνεδρίες, συνεδρίες ζεύγους και συντονισμό ομάδων. Είναι επίσης, συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και εκπαιδευμένη «Attached at the heart” Parent educator.

Ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών:

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων (Ιούνιος 2020), θα δημιουργηθεί μία ανοικτή ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών (8 – 10 ατόμων έκαστη), όπου θα μπορούν να προστίθενται νέα μέλη κατά τη βούλησή τους. Η ομάδα θα πραγματοποιεί συναντήσεις με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου. Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τα μέλη:

  • να διαχειριστούν το συναισθηματικό φορτίο που προκύπτει από την ασθένεια και τη φροντίδα του ασθενή.
  • να ενισχύσουν τον ρόλο τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αίσθημα ασφάλειας και επάρκειας στις ανάγκες των ασθενών που φροντίζουν.
  • να βιώσουν μέσα από την ασφαλή αλληλεπίδραση με άλλους φροντιστές την αίσθηση του «μοιράζεσθαι και ανήκειν»

Η ομάδα αυτή είναι ανοικτή σε γυναίκες και άνδρες φροντιστές γυναικών με καρκίνο και θα συναντάται διαδικτυακά κάθε Δευτέρα στις 11:00 π.μ., από τις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Εάν ταυτίζεστε με κάποια από τα παρακάτω ερωτήματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο στο 2610 22 22 74 ή μέσω mail στο breastcapatras@yahoo.com για να γίνετε κι εσείς μέρος της ανοικτής ομάδας ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών.

Πώς αντιμετωπίζω τις νέες προκλήσεις που θέτει ο καρκίνος του αγαπημένου μου προσώπου σε μένα και στην οικογένειά μου;
Πώς να επικοινωνήσω σωστά με την μητέρα/ την αδελφή/ τη γυναίκα/ την κόρη μου, που νοσεί;
Πώς μπορώ να διαχειριστώ το θυμό, το άγχος, το φόβο, τη θλίψη που μου προκαλεί η ασθένειά της;
Πώς να μιλήσω στη θεραπευτική ομάδα, στην οικογένεια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους για όσα χρειάζεται;
Πώς να διαχειριστώ το χρόνο και τις δικές μου ανάγκες, για να μπορέσω να κρατηθώ δυνατός/ή και αποτελεσματικός/ή στη φροντίδα της ασθενούς;
Πώς αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις άλλοι σαν κι εμένα;

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας:

Συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο Σύλλογος πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις στις έδρες όλων των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Καλάβρυτα, Αίγιο, Χαλανδρίτσα, Ολυμπία, Αμαλιάδα, Πύργος, Κρέστενα, Λεχαινά Γαστούνη, Ζαχάρω, Αγρίνιο, Θέρμο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Αστακός, Βόνιτσα, Αμφιλοχία), εντάσσοντας στις θεματικές τους το ζήτημα της στήριξης των φροντιστών και το έργο «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ». Στόχος η προσέλκυση ενδιαφερόμενων από όλη την Περιφέρεια να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και να λάβουν επιστημονική καθοδήγηση και ψυχολογική στήριξη.

Φροντιστές γυναικών με καρκίνο που παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του «Σύμμαχοι Φροντίδας” είπαν…

«Το σεμινάριο ήταν πολύ χρήσιμο, με βοήθησε σε πρακτικά θέματα, πώς να μπορώ να βοηθώ καλύτερα τον άνθρωπό μου”

«Το πιο σημαντικό είναι ότι ένιωσα πως κάποιος φρόντισε κι εμένα”

«Αισθάνομαι άνθρωπος. Κομμάτι μιας δυνατής ομάδας που αγαπά κ εκτιμά τη ζωή”

«Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Άλμα Ζωής Πάτρας για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς και στους εξαιρετικούς ιατρούς που εξηγούν απλά, κατανοητά και με μεγάλη ευαισθησία τα μεγάλα προβλήματα των ασθενών και την αντιμετώπιση τους. Ευχαριστούμε!”

«Η εμπειρία αυτών των ανθρώπων, εισηγητών, φροντιστών και ασθενών, είναι αυτό που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε”

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:

Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Τη διαχείριση του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη:

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο – Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €450 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε περισσότερα στο www.bodossaki.gr

Σχετικά με το SolidarityNow:

Το SolidarityNow (SN) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες δράσεις υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Όραμα του οργανισμού είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 300.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω των δωρεών του, το SN έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 73 προγραμμάτων, συνολικού ύψους 14,4 εκ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα www.solidaritynow.org/

The Active citizens fund in Greece is supported through a €12m grant from Iceland, Liechtenstein and Norway as part of the EEA Grants 2014 – 2021. The program aims to develop the sustainability and capacity of the civil society sector in Greece, and to strengthen its role in promoting and safeguarding democratic procedures, active citizenship and human rights. The Fund Operator for the Active citizens fund in Greece is Bodossaki Foundation in consortium with SolidarityNow.

For more information: www.activecitizensfund.gr

About the EEA Grants:

Τhe EEA Grants are jointly financed by Iceland, Liechtenstein and Norway. The EEA Grants are available to the 13 EU member countries that joined the EU and the European Economic Area (EEA) in 2004, 2007 and 2013 as well as Greece and Portugal. The decision-making body of the EEA Grants is the Financial Mechanism Committee, which is composed of representatives of the Foreign Ministries of Iceland, Liechtenstein and Norway.

Τhe Fund Operator for the Active citizens fund programme in Greece is Bodossaki Foundation in consortium with SolidarityNow.

About Bodossaki:

The Bodossaki Foundation is one of the most respected privately-owned public benefit organizations in Greece. The Foundation is the culminating point of its founder’s brilliant course in life and remains the carrying vessel of the values and ideas that he faithfully served throughout his eventful life. The Foundation was established in 1972 by Prodromos – Bodossakis Athanassiades who decided to donate his entire fortune to support health care, equal opportunities, quality in education, scientific progress and environmental protection.

The Foundation has a deep knowledge of social needs in Greece and has administered so far more than €450m supporting its causes. The Bodossaki Foundation also supports NGOs working with socially vulnerable groups and has lately set the strengthening of civil society as one of its primary objectives. Since 2013 it administers the regranting facilities of the EEA Grants for civil society in Greece.

For more information www.bodossaki.gr

About SolidarityNow:

SolidarityNow (SN) is a non-governmental organization established in 2013 to respond to the needs, and advocate for the rights of the most vulnerable and marginalized groups, indiscriminately. SN’s Headquarters are in Athens, with large operations in Thessaloniki and activities across the country. The organization’s vision is to improve people’s lives and to empower them to create a just and inclusive society. SN’s actions fall under three main strategic priorities: a) Promoting safety and protection; b) Catalyzing livelihoods opportunities; c) Strengthening the independence of civil society and defending open society values. SN has supported 300,000 people to date, both through direct project implementation and through regranting programmes. Through its regranting initiatives, SN has supported 73 different programs and provided a total funding of € 14.4M to support Greek civil society organizations.

For more information: www.solidaritynow.org